Buitenlandse interesse voor energie-installatie Swaneburg

Coevorden - In het kader van de ‘Media Tour Innovations in Energy’, oftewel innovaties in energie, worden door het ministerie van Buitenlandse zaken regelmatig buitenlandse journalisten uitgenodigd om te laten zien waar wij in Nederland goed in zijn.

Ook Coevorden staat in de belangstelling. Vandaag (woensdag 2 december) bezochten journalisten uit verschillende landen Sportcomplex de Swaneburg in Coevorden, waar de afgelopen twee jaar een aantal zeer innovatieve projecten werden gerealiseerd.

Twee projecten bij Sportcomplex Swaneburg, het slimme ventilatiesysteem en een UV reinigingsinstallatie, hebben tot belangrijke besparingen op het energieverbruik geleid. Met de plaatsing van 400 zonnepanelen en het project warmtecollectoren met warmtepomp, wordt daarnaast op een milieuvriendelijke manier energie geproduceerd. Daardoor is de uitstoot van CO2 door het sportcomplex gehalveerd, ofwel ca. 300 ton minder uitstoot per jaar.

SDE-subsidie

Bijzonder is ook de wijze waarop deze projecten tot stand zijn gekomen. Dit was alleen mogelijk door een nauwe samenwerking tussen de Gemeente Coevorden, Parkmanagement Coevorden, lokale leveranciers en het bestuur van de stichting de Swaneburg. Door deze samenwerking kon een SDE-subsidie (Stimulering van Duurzame Energieproductie) van de landelijke overheid worden verkregen. Bovendien kon de stichting een beroep doen op de Drentse Energie Organisatie voor de gedeeltelijke financiering van deze projecten.

Tijdens het bezoek werden journalisten geïnformeerd door Anton Beekman, stichtingsbestuurslid en projectleider. 'Via een hoogwerker konden de op het dak geïnstalleerde zonnecellen en warmtecollectoren bekeken worden. De groep was vooral zeer geïnteresseerd in de wijze waarop de verschillende systemen elkaar versterken. Ook was er bewondering voor de wijze waarop de stichting met de verschillende overheden en particuliere organisaties samen werkte', aldus Beekman.

Lees ook:
De Swaneburg neemt warmtecollectoren in gebruik