Jongerencoaches 2GetThere: 'Wij bieden jongeren alle mogelijke hulp'

Coevorden / Emmen - 'Wij bieden jongeren hulp op alle mogelijke terreinen', aldus de jongerencoaches Hendrie Stuiver uit Coevorden en Hoa Le uit Emmen. In december 2014 ging het project 2GetThere voor en door jongeren in Zuidoost Drenthe van start.

Hoa: 'In Nederland is het een initiatief van Susanne ten Doesschate, die in 2009 in Arnhem met deze coaching begon.' Momenteel zijn er dergelijke projecten in Arnhem, Renkum en Rheden en nu dus ook in Zuidoost-Drenthe. De doelgroep bestaat uit jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar. Het team bestaat uit zeven coaches tussen de 28 en 30 jaar. Doordat zij ook jong zijn, spreken zij dezelfde taal. 'Daardoor wordt de hulpvraag sneller begrepen en kan actie worden ondernomen.' Zij bieden de helpende hand waar dat gewenst wordt. De coaches komen eenmaal per week bijeen voor teamoverleg en worden daarbij zelf ook gecoacht.

Ervaringsdeskundigen

Het project is gestart vanuit de gemeente Emmen en wordt ondersteund door de gemeente Coevorden. Het is gestart als pilot onder het VSV-convenant (voortijdig schoolverlaten) en het actieplan jeugdwerkloosheid. 'Wij doen veel presentaties op scholen en zijn dus veel op pad', aldus Hendrie Stuiver, die nog niet zo lang jongerencoach is. De jongerencoach hoeft niet een bepaalde opleiding op zak te hebben, maar moet wel min of meer ervaringsdeskundige zijn om de jongeren adequaat te kunnen helpen. 'De jongeren', vertelt Hoa, 'kunnen ons zien als iemand met een brugfunctie. Wij hebben bijvoorbeeld goede contacten met Maatschappelijk Welzijn.' Thema's kunnen zijn crisisopvang, begeleiding naar studie of werk of het helpen om andere problemen op te lossen. Hendrie: 'Jongeren van 12 hebben natuurlijk heel andere zaken aan hun hoofd dan de jongeren in de twintig.'

Netwerken

Hendrie en Hoa vertellen, dat zij veel op pad zijn om contacten te leggen. 'Wij maken gebruik van onze eigen netwerken om elkaar te helpen.' Zo beschikken de coaches bijvoorbeeld over een lijst met mogelijke woonruimte om jongeren te helpen aan onderdak. We zoeken stageplekken en bijbanen en helpen met het schrijven van cv's en sollicitatiebrieven. Als jongeren naar een gesprek met bijvoorbeeld de GGZ moeten, gaan wij mee als zij dat willen. Ook helpen wij met bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Soms willen jongeren alleen hun verhaal kwijt en wij bieden dan een luisterend oor.' De jongere mag zelf de locatie voor een gesprek uitzoeken. Dat kan thuis zijn, maar ook in een café of een andere plek waar zij dat prettig vinden. 2GetThere heeft een sociale contactengroep. Die groep komt eenmaal per maand op verschillende locaties bijeen.

De jongeren mogen zelf hun coach kiezen. 'Er moet een klik zijn', zegt Hendrie. 'Als die er niet is, mogen zij gerust naar een andere coach.' De hulpverlening is gratis. Het doel van de begeleiding is om jongeren weer in zichzelf te laten geloven en vertrouwen te laten krijgen in een toekomst vol mogelijkheden. Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn daarbij belangrijk.

Meer informatie: www.2gettherecoaching.nl