Bentheimerbrug opent op 16 december

Coevorden - Fietsers, voetgangers en automobilisten kunnen vanaf woensdag 16 december weer rechtstreeks het centrum van Coevorden bereiken vanaf de zuidoostkant. Dan wordt de nieuwe Bentheimerbrug officieel in gebruik genomen.

Meteen daarna, vanaf 11.00 uur, is de brug open voor het verkeer. Na de openingshandeling krijgen gebruikers van de brug een gratis hapje aangeboden.

Naast de brug wordt het nieuwe herdenkingsmonument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog onthuld. De ondernemers in de Bentheimerstraat houden ter gelegenheid van de nieuwe brug van 16 tot en met 20 december de Bentheimer Week in hun straat.

Van oud naar nieuw

In juni is de vervanging van de Bentheimerbrug begonnen. De oude brug dateert van 1946 en is een belangrijke ontsluitingsroute naar de wijken ten zuiden van de stadsgracht en het Coevorden-Vechtkanaal. In het nieuwe ontwerp hebben de brug en het brugwachtershuisje hun authentieke uiterlijk behouden. Het brugdek is wel veranderd. De totale breedte is acht meter gebleven, maar aan beide zijden is het voetgangersgedeelte veertig centimeter breder worden. De rijbaan is daardoor tachtig centimeter smaller maar personenauto’s kunnen elkaar nog goed passeren.

Herdenkingsmonument

Aan de Bentheimerbrug waren twee herdenkingsplaquettes bevestigd die herinnerden aan de grensbewaking in 1940 waarbij twee Coevordenaren, Jitse Veenstra en Bernardus Drenth het leven lieten en aan de bevrijding door het Canadese Lake Superior Regiment in 1945. Beide bordjes worden vervangen door een herdenkingsmonument dat naast de Bentheimerbrug, aan de zijde van de Bentheimerstraat, staat. Bij de onthulling op 16 december is de 95-jarige veteraan Sipke Beetstra, de enige overlevende van het 44e Pantser Infanterie Bataljon uit Havelte, aanwezig. Het nieuwe herdenkingsmonument is gemaakt in de stijl van de Stad als Museum-route en eveneens ontworpen door Caspar Conijn en Erik Olde Hanhof.

Over en onder de brug

Na de onthulling van het nieuwe monument vaart een schip van de Havenvereniging met daarop onder meer Miss en mini-Miss Ganzenhoedster onder de openstaande brug door, waarbij de sleutel van het nieuwe brugwachtershuisje overhandigd wordt aan de brugwachter, die vervolgens de nieuwe brug neerlaat. Een Canadese Dodge Halftrack zal als eerste over de Bentheimerbrug rijden waarmee de brug geopend is voor alle gebruikers.

Bentheimer Week

Ondernemers in de Bentheimerstraat besteden van 16 tot en met 20 december extra aandacht aan de opening van de Bentheimerbrug door speciale acties in hun straat. Op het programma staan onder meer een lezing over de geschiedenis van de Bentheimerstraat door historicus Gerrit Kleis, beeldhouwer Manfred ‘Doci’ Flucht uit Bad Bentheim maakt een beeld uit Bentheimer zandsteen, in de etalages in de Bentheimerstraat komen historische foto’s van de straat en de winkeliers hebben speciale acties.