De Swaneburg neemt warmtecollectoren in gebruik

Coevorden - Met een druk op de knop heeft wethouder Joop Brink maandag een warmte-collectorensysteem in sportcomplex de Swaneburg in Coevorden in werking gesteld.

Met de vrijkomende energie uit het systeem wordt het zwemwater opgewarmd. De 425 m2 collectoren leveren een besparing op van ca. 43.000 m3 gas per jaar. Dat voorkomt de uitstoot van 81 ton CO2.

Tegelijk met de warmtecollectoren zijn ook 2 UV-reactoren geplaatst. Deze reinigen het zwemwater met UV-licht. De Swaneburg voldoet hiermee al aan toekomstige strengere normen voor de zuiverheid van het zwembadwater. Hierdoor is het verversen van het water minder vaak nodig en wordt er per jaar 1.040 m3 zwembadwater bespaart. Bovendien zijn er minder chemicaliën nodig.

Duurzaamheidsproject

Eerder dit jaar startte de Swaneburg ook al een duurzaamheidsproject. Toen werden er 400 zonnepanelen op het dak van de sporthal aangebracht, het grootste zonnepanelenproject binnen de gemeente Coevorden.

Financiering

Het warmtecollectoren project is, in de vorm van een lening, gefinancierd door de Drentse Energie Organisatie en Park Management Coevorden met steun van de Gemeente Coevorden. Na het aflossen van de lening, komen de besparingen die de duurzaamheids-projecten opleveren, volledig ten goede van Stichting de Swaneburg.

Wethouder Joop Brink: 'Een mooi project dat goed aansluit bij de doelstelling in het Klimaat-beleidsplan van de gemeente om 10% van de energie binnen de gemeentegrenzen duur-zaam op te wekken en daardoor de CO2-uitstoot terug te dringen. Zuinig omgaan met energie loont. Niet alleen voor de portemonnee, het heeft ook  positieve gevolgen voor het milieu en het klimaat.'