Het Kasteel wint schaakderby tegen Hardenberg

Coevorden / Hardenberg – Op eigen terrein heeft schaakclub Het Kasteel een unieke ontmoeting met schaakvereniging Hardenberg naar eigen hand gezet. De Coevordenaren wonnen met 2½-1½.

Je ziet ze niet vaak samen: clubs uit de Noordelijke Schaakbond (NOSBO) en de Schaakbond Overijssel (SBO). Door de geografisch gunstige ligging voor de SBO heeft Het Kasteel dit jaar besloten één team in te schrijven in de SBO-competitie, naast twee teams in de NOSBO-competitie. Dat werpt in de eerste ronde gelijk al zijn vruchten af.

Op het derde bord wikkelde Luc Deuling met de zwarte stukken rustig af naar een gelijkwaardige stelling. Door weinig aanknopingspunten besloten beide heren tot remise. Marlinde Waardenburg had een sterk centrum. Met een gerichte aanval op de koningsvleugel won zij vlug.

Op de hoogste borden was het de hele avond spannend. Nick Westerhof kreeg te maken met tegengestelde rokades op het bord; dat beloven altijd offensieve partijen te worden. Pas in het eindspel wist hij het voordeel naar zich toe te trekken en promoveerde zijn pion eerder dan zijn tegenstander waardoor het punt voor Het Kasteel binnen was.

De laatste partij van de avond eindigde in tijdnood. Met nog slechts enkele minuten op de klok kreeg Ids Breimer overwicht op het bord. In een gewonnen stelling was tijd zijn grootste vijand en verloor daardoor de partij.

De tweede ronde wordt op 12 november gespeeld tegen Mat-Ador in Wierden.