'Geniet van de dingen die je doet'

Coevorden - Een jaar gaat snel en dat betekent dat Miss Ganzenhoedster Maxime Plasman en Mini-Miss Ganzenhoedster Leyona Lichtendonk binnenkort hun taken overdragen. Beide meiden, inmiddels 16 en 8 jaar oud, vonden het een heel leuk jaar.

Wel merkt Maxime op, dat ze dit jaar niet zo heel veel gedaan hebben en dat vindt zij best jammer. ‘Maar wat we wel hebben gedaan, was heel leuk.’

Vrolijk

Maxime -leerling van 5 gymnasium- vond met name de intocht van Sinterklaas heel leuk. ‘Dat is altijd vrolijk. We waren toen net gekozen en iedereen begroette ons.’ Maxime en Leyona geven een overzicht van wat zij hebben gedaan. ‘We zijn eerst naar de Ganzenbaby geweest, de volgende dag naar de Missverkiezing in Aleida Kramer, daarna was de sinterklaasintocht. We zijn naar het Protos Weeringtoernooi geweest en ook naar het Concours Hippique in het park. Verder waren we bij de Ronde van Drenthe, de Havendagen en de opening van de tuin bij Aleida Kramer.’ Inmiddels werden ook nog de kleindierenshow van Ons Genoegen en het jubileum van Binnenvree bezocht. ‘Het was heel leuk’, aldus Maxime, ‘want je maakt dingen mee die je anders niet zomaar meemaakt.’

Reacties

Nadat beide dames waren gekozen als Ganzenhoedsters kregen zij veel reacties. Leyona -inmiddels leerling in groep 5- werd op de St. Willibrordusschool groots ontvangen. Het jaar ervoor was ook al een leerling van deze school Mini-Miss, dus de school had ervaring. ‘Er waren slingers en een grote groepsfoto opgehangen.’ De vriendinnen van Maxime vonden het hartstikke leuk. ‘Van de jongens’, zegt zij lachend, ‘kreeg ik reacties als ‘Wil je wel in zo’n pakje lopen’ en ‘Schaam je je daar niet voor?’ Nee, dus. Het was een leuk en apart jaar, dat moet je meemaken. De kleren maken dan niet uit.’ Het lopen op klompen ging de meiden goed af, al schopte Leyona die nog wel eens uit.

Maxime nam eerder al eens deel aan de verkiezing van Mini-Miss Ganzenhoedster. ‘Ik was toen een jaar of zes. Ik was ervan overtuigd, dat ik zou winnen. Toen dat niet gebeurde, heb ik heel erg gehuild.’ Ze kan er nu gelukkig om lachen. Afgelopen jaar deed zij voor de vierde keer mee aan de Miss Ganzenhoedsterverkiezing.

Voor Leyona was het de allereerste keer. Na deze ervaring denkt Leyona dat zij in de toekomst aan de verkiezing ‘van de grote missen’ zal meedoen. Gedurende het jaar werden foto’s en geschenkjes verzameld. Maxime: ‘Ik heb een bewaarbox, daarin stop ik alle cadeautjes. Na Ganzenmarkt ga ik online een fotoalbum maken. Ook Leyona is rijkelijk voorzien van foto’s.

Geniet!

Een advies aan de kandidaten van de Miss Ganzenhoedsterverkiezing heeft Maxime zeker: ‘Geniet van alle dingen die je doet. Het is gewoon een gezellige dag met z’n allen. Ik heb de hele dag gestraald. Ik wens de nieuwe missen ook toe, dat zij naar meer activiteiten mogen.’ Met de ganzen lopen vonden zij ook wel heel leuk. Zij konden het best heel goed samen vinden. ‘Het was natuurlijk even wennen, maar het ging heel goed. Zo zijn we op elkaars verjaardagen geweest’, vertelt Maxime.

Ook de moeders kunnen prima met elkaar overweg.’ Zowel Maxime als Leyona vinden het jammer, dat zij hun taken moeten overdragen. Maxime voegt er nog aan toe, dat zij het spijtig vindt dat zij haar kleding moet inleveren. ‘Het zou leuk zijn als je de kleding mag houden als herinnering aan jouw jaar.’