Bibliotheekvoorziening Dalen geopend

Dalen - In de BWB-school is gisteravond de nieuwe verkleinde bibliotheekvoorziening in Dalen geopend. Roelof Beek verrichtte de opening, de bezoekers werden ontvangen door twee bijzondere bibliotheekdames in hun functie als 'Biebmiep in opleiding'.

Sinds dinsdag is het uitleenpunt in de BWB-school geopend. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 17.00 en 18.00 tot 20.00 uur. De bibliotheek is gevestigd aan de achterzijde van de school aan de Molenwijk. Momenteel zijn er materialen voor peuters en volwassenen, in de herfstvakantie wordt de collectie uitgebreid met materialen voor basisschooljeugd.

Roelof Beek heeft een lange historie met de bibliotheek, hij was bijvoorbeeld eerst voorzitter van het Daler bibliotheekbestuur en daarna de eerste voorzitter van het gemeentelijk bibliotheekbestuur. Alle reden dus om hem te vragen de opening te verrichten. Ook schooldirecteur Ton Meijer en bibliotheekmanager Jan Bartelds spraken de aanwezigen kort toe.

Het bestuur, het personeel en de vrijwilligers hopen dat velen een kijkje komen nemen en lid worden. Wie in oktober lid wordt, ontvangt een proefabonnement voor drie maanden. De bibliotheekvoorziening heeft nu een zelfservice voor lenen en terugbrengen van materialen.

Bezuinigingen

In de perspectiefnota, die het college van burgemeester en wethouders medio vorig jaar presenteerde, was het plan om de subsidie voor bibliotheken in de gemeente Coevorden te verlagen van 750.000 naar 250.000 euro. De gemeenteraad vond dat te ver gaan en zette het subsidiebedrag van 450.000 euro.

Gevolgen zijn, dat de bibliobussen verdwenen en dat de bibliotheken in Aalden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Schoonoord zouden sluiten. Aalden ging onlangs al dicht en nu is de bibliotheek vanuit De Spinde in Dalen in afgeslankte vorm naar de BWB-school verhuisd.

In diverse basisscholen is de Bibliotheek Op School (dBOS) gerealiseerd, maar die richt zich op de leerlingen van de school. Het bibliotheekbestuur wil echter ook voor volwassenen een basisvoorziening.

Zie ook het dossier Bezuinigingen bibliotheek op deze site.