Monumentje 340: The Homestead in Dalen

Dalen - Aan de Kruisstraat 20 in Dalen staat een prachtig gerestaureerde keuterboerderij met twee in het rieten dak geplaatste schuine ramen en een dakkapel boven de baanderdeuren als moderne toevoegingen. Ook beide schoorstenen ogen nieuwerwets.

Hier stond echter al in 1741 een boerderijtje, door Jan Derks `angetimmert'. Bijna honderd jaar later, in 1837 brak Albert Spalink het af en bouwde op dezelfde plaats het huidige keuterijtje. Albert was winkelier en afkomstig uit het Duitse Uelsen, terwijl zijn vrouw Trientjen Kuipers uit Dalerveen kwam. Na hen wisselden bewoners met verschillende beroepen elkaar af. Allemaal bleven ze echter ook nog `keuterboeren' en dat was voor veldwachter Jan Harm Jansen maar gelukkig ook. Hij werd namelijk op 15 maart 1859 wegens dronkenschap door het gemeentebestuur ontslagen en kon zich hier tot 1868 toch nog blijven redden.

De meeste bewoners waren huurders en bleven vaak niet lang. De familie Gerrits echter wel. Hendrik en Hendrikje kwamen in 1921 van de Noordwijk en hun zoon Tiens Gerrits woonde er tot zijn dood in 1979. Zijn vrouw Jantien bleef vervolgens tot 1991 alleen achter, tot ze naar een verzorgingshuis moest vertrekken. Toen Joost van Noordwijk en Melissa Goebel het keuterijtje in laatstgenoemd jaar kochten, viel er heel wat aan op te knappen. De muren waren ook nog halfsteens! Tot 2009 zijn ze bezig geweest.

Joost, die als bouwkundige voor Unicef in Nepal werkzaam geweest was, ging daarna naar de Verenigde Staten en ontmoette bij de restauratie van een boerderij in de staat Maine Melissa Goebel. Zij had als bank-employé gewerkt en had als hobby het weven van stoffen. Joost had een cursus ijzergiettechniek gevolgd en dankzij uit Dalen afkomstige vrienden besloten ze zich hier samen te vestigen. Joost kreeg een baan in Klazienaveen en Melissa ging weven in een aangebouwd kamertje. Dat bleek al gauw te klein en dus werd de garage verbouwd tot weverij en winkel met voornamelijk handgeweven keukentextiel en op bestelling gemaakte kledingstukken.

Later werd de snoepwinkel van Jolanda Knaap overgenomen en zo ontstond `The Homestead', naar aanleiding van de `Homestead Act' van de Amerikaanse president Lincoln. Deze bepaalde hierbij dat uit Europa afkomstige groepen immigranten grond en geldbedragen ter beschikking kregen om `selfsupporting' nederzettingen te stichten met voorzieningen als smederijen, pottenbakkerijen, weverijen, winkels enzovoort. Melissa en Joost, die in zijn vrije tijd op bestelling hang- en sluitwerk en andere gebruiksvoorwerpen smeedt, vormen zo'n nederzetting in het klein. Melissa immigreerde ook, zij het in tegengestelde richting.

The Homestead floreerde, maar op 30 april 2013 brak er plotseling brand uit in het rieten dak. De bovenverdieping ging verloren en de brandweer wist gelukkig erger te voorkomen. Begin oktober was de boerderij weer volledig hersteld en kon het echtpaar er weer intrekken. Ze voelen er zich helemaal thuis. `Jammer dat oude ambachten als de glasblazer en de pottenbakker nu verdwenen zijn', zegt Joost. `Maar misschien kan The Homestead er nog eens mee uitbreiden.' Melissa besluit met de uitdrukking: `Behoud het oude en neem het mee naar de toekomst.' Sta er eens een moment bij stil, bij dit eeuwenoude monument of ga er eens naar binnen.

Huib Minderhoud