Mo(nu)mentje 338: 'Villa Kakelbont' in Coevorden

Aan de rand van het Van Heutszpark Oostzijde tegenover de watertoren in Coevorden staat, gedeeltelijk tussen de bomen, een houten villa. Enig in Zuidoost-Drenthe, nee, uniek in Nederland en dus een rijksmonument.

Ze verrees hier in 1926 en werd op een ansichtkaart uit de jaren dertig omschreven als: `Coevorden. Het Noorsche Huis'. Noors vanwege de opbouw en het hout als materiaal, maar de heer F.J.J. Driessens, de eerste eigenaar, zal het hier zeker niet mee eens geweest zijn. Driessens, die tot 1913 directeur was geweest van de Coöperatieve Strookartonfabriek, begon na een conflict met de aandeelhouders een eigen soortgelijk bedrijf in Emlichheim. De Coevorder fabriek, inmiddels failliet evenals de ervoor in de plaats gekomen machinefabriek, stond leeg en het gemeentebestuur wist in 1926 (`t was crisis!) Driessens te bewegen zijn Duitse bedrijf naar dit gebouw over te plaatsen. Dat zou zeventig arbeidsplaatsen opleveren en het voorstel hiertoe werd in de Coevorder gemeenteraad met veel instemming begroet.

Een offer waard

Echter, Driessens, inmiddels met twee jonge compagnons De Muinck Keizer, stelde nog een voorwaarde. Hij wilde zijn houten villa, gebouwd door een Duits bedrijf op een lage heuvel in Emlichheim, ook overplaatsen en wel in het oostelijk deel van het Van Heutszpark. Dat kon niet op ieders instemming rekenen, want er mocht daar niet gebouwd worden. Maar ja, zeventig arbeidsplaatsen in crisistijd waren toch wel een offer waard! Zo ontstond de kartonfabriek Hollandia en zo werd het huis hier toch gebouwd, op betonnen onderstukken en aan de rand van het park. Driessens woonde er tot 1931, vertrok na een conflict en de nieuwe bewoner werd Menzo de Muinck Keizer. Zijn broer Wouter Schull had in 1927 tijdens een vakantiereis aan boord van het stoomschip `Vondel' zijn latere bruid Anna Blijdenstein ontmoet en wilde een jaar later een huis in het Van Heutszpark naast de houten villa bouwen. Het gemeentebestuur weigerde nu echter vastbesloten, waarop Wouter in woede ontstak, in de Bente in Dalen een oud herenhuis kocht en dit liet afbreken. Zijn schoonvader bouwde daarop voor het jonge paar een prachtige landelijke villa, die naar de plaats van hun kennismaking door de jongelui `De Vondel' werd genoemd. Ze staat er nog! Evenals de houten villa tegenover de watertoren, nu bewoond door John Krijnen. Hij kocht het huis in 1979 na zijn benoeming tot anesthesist in het Aleida Kramerziekenhuis. Hij specialiseerde zich in pijnbestrijding en werkte ook nog in Groningen (Academisch Ziekenhuis) en Rotterdam (Ikazia Ziekenhuis).

Vlaamse leeuwenvlag

Zijn toenmalige vrouw en hij `vielen' op het uiterlijk van het huis en toen het te koop kwam, sloegen ze hun slag. Een tuin van 3000 vierkante meter en heerlijk rustig. Als ik John bezoek, wappert de Vlaamse leeuwenvlag aan de mast als een teken van zijn verbondenheid met dit Belgische landsdeel. Op zijn overdekt bordes boven zeven houten treden leest hij al pijprokend een boek met uitzicht op zijn door dichte bosschages omringd gazon. Zich tevreden voelend in zijn `Villa Kakelbont', door hem zo genoemd naar de vier kleuren van zijn huis. Sta er eens een moment bij stil, bij dit rijksmonument.

Huib D. Minderhoud