Ex-marinier hoeft niet de cel in

Emmen / Coevorden - De 46-jarige man uit Emmen is maandagmiddag in hoger beroep voor poging doodslag, gijzeling en mishandeling door het Gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot twee jaar cel. Hiervan is tien maanden voorwaardelijk.

De man heeft zijn celstraf al uitgezeten. Hij kreeg daarnaast nog een werkstraf van 240 uur opgelegd en moet hij zich in de proeftijd laten behandelen in een psychiatrische kliniek. Tegen de man werd twee weken geleden voor onder meer voor poging moord vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk geëist. Het Hof acht niet bewezen dat de man opzet heeft gehad zijn echtgenote te doden en is hier dan sprake van poging doodslag.

PTSS

De ex-marinier werd in 2012 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor een gijzelingsdrama in juli 2009. Die zomerdag drong de man, ondanks een contactverbod de woning binnen, gijzelde zijn vrouw en zijn acht jarige zoon. Hij mishandelde de vrouw en stak haar met een mes in haar borst. Een arrestatieteam maakte een einde aan dit drama.

De ex-marinier kampt sinds zijn diensttijd in de jaren negentig met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De man ontkent zijn ex-vrouw in haar borst te hebben gestoken. Als schadevergoeding moet de man zijn ex-vrouw 1500 euro betalen en zijn zoon 1200 euro betalen. (ADP)