Overvaller (19) juwelier Wolters krijgt 2,5 jaar cel

Coevorden - De 19-jarige jongste deelnemer aan de overval op juwelier Wolters in Coevorden is veroordeeld tot twee en een half jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Daarnaast moet de man zich in de proeftijd een jaar lang klinisch laten behandelen.

Tegen de man werd twee weken geleden vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk geeist. De rechtbank hield rekening mee dat de daad in verminderde mate kan worden aangerekend, de jeugdige leeftijd van de man en dat na de celstraf een langdurige psychische behandeltraject volgt.

Geen jeugdstrafrecht

De rechtbank veroordeelde in april twee mede-overvallers van 24 en 25 jaar uit Amsterdam tot vier jaar cel. De zaak tegen de jongste werd heropend, omdat de rechtbank een rapport wilde zien in verband met een mogelijke toepassing van het jeugdstrafrecht. De rechtbank past geen jeugdstrafrecht toe, omdat voor een celstraf in combinatie met een langdurige behandeltraject het strafrecht voor volwassenen meer mogelijkheden biedt.

Grof geweld

De Amsterdammers sloegen op 19 december ’s ochtends met grof geweld een aantal vitrines in de zaak stuk en maakten in anderhalve minuut 175.000 euro aan sieraden buit. De medewerksters wisten door de achterdeur te vluchten toen de mannen de zaak binnenstormden.

De rechtbank noemt de overval professioneel en goed georganiseerd. De jongens bekeken van tevoren beelden van Opsporing Verzocht van een eerdere overval om zich voor te bereiden, zetten de scooter waarop ze door het centrum van Coevorden reden een dag van tevoren klaar en regelden ook een vluchtauto voor na de overval. Die auto kon de politie een paar uur later klemrijden op de A1 bij Apeldoorn.

De drie veroordeelde mannen moeten in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de vof Wolters, de eigenaresse en twee winkelmedewerksters. (ADP)

Tweede gewapende overval

In november 2013 werden de familie Wolters en de winkelmedewerkers ook al opgeschrikt door een gewapende overval op de winkel. Bovendien was ook de winkel van Wolters in Emmen doelwit. Lees er meer over in het dossier op deze site.