Vier jaar celstraf geëist in hoger beroep tegen ex-marinier

Emmen / Coevorden - Voor het Gerechtshof in Leeuwarden is maandagmiddag tegen een 46-jarige man uit Emmen vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. Hij wordt verdacht van onder meer een poging tot moord op zijn ex-vrouw.

Volgens de Advocaat Generaal (AG) heeft de man zijn toenmalige vrouw op 15 juli 2009 in Coevorden met een mes in haar borst en nek gestoken. Poging moord achtte de AG bewezen.

De man kreeg in 2012 door de rechtbank in Assen twee jaar cel opgelegd voor het gijzelen van zijn ex-vrouw en hun zoon, mishandeling en het overtreden van een huisverbod. Van de twee jaar werd tien maanden als voorwaardelijk gesteld. De officier van justitie eiste destijds vijf jaar cel voor poging moord. De rechtbank in Assen achtte vervolgens poging moord niet bewezen, omdat de opzet om te doden in dit geval ontbrak. Het OM was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep.

De AG noemde de vijf jaar celstraf op zich nog steeds een passende straf. De zaak wordt echter zes jaar na het incident eindelijk afgedaan. Het tijdsverloop is nu een rol gaan spelen. De zaak had in december 2013 op z'n laatst kunnen worden afgedaan, meende de AG.

'Vrijwillige terugtred'

De advocaat van de verdachte vroeg het Hof de oud-Coevordenaar vrij te spreken van poging moord. Het letsel is in de ogen van de verdediging dusdanig mild dat van het pogen om te doden geen sprake kan zijn. 'Als hier al sprake is van een poging om te wurgen of te steken, dan is deze poging niet doorgezet. Hier is sprake van vrijwillige terugtred', aldus zijn raadsman. Hij stelde voor hem een straf op te laten leggen die gelijk is aan het voorarrest.

Het gerechtshof doet uitspraak over twee weken. (ADP)