Coevorden moet wennen aan Shared Space

Coevorden - De nieuwe 30 km-zone vanaf de rotonde bij het Stationsplein tot en met de Molenbelt in Coevorden is sinds vorige maand klaar, maar weggebruikers moeten er volgens de gemeente nog wel aan wennen.

Omdat in een dergelijke zone zo weinig mogelijk verkeersregels gelden, is er bijvoorbeeld geen geregelde voorrang van toepassing. Hier geldt de regel dat bestuurders van rechts voorrang hebben. Bij Shared Space moeten verkeersdeelnemers rekening met elkaar houden en hun snelheid op de situatie aanpassen.

'Wees geen individu in het verkeer, maar heb oog voor uw omgeving en medeweggebruikers. Het is even wennen, maar leidt uiteindelijk tot veiliger en socialer (verkeers)gedrag. Doel van Shared Space is ook de openbare verkeersruimte weer prettig en toegankelijk te maken en daarmee sociaal gedrag te stimuleren', aldus de gemeente Coevorden.

De 30 km-zone geldt vanaf de rotonde bij het stationsplein tot en met de Molenbelt. Het plein voor winkelcentrum De Gansehof valt binnen deze zone. Op dit plein wordt de beschikbare ruimte door de weggebruikers gedeeld. Dit wordt ook wel Shared Space genoemd. Door het plaatsen van straatmeubilair (bankjes, lantaarnpalen, afvalbakken, fietsstandaards) en groenvakken wordt de ruimte wel dusdanig ingedeeld dat in het gebruik voor de automobilist, de fietser en de voetganger wel een 'eigen' plek wordt gecreëerd.

Veilig oversteken

Het aanleggen van voetgangersoversteekplaatsen (VOP) in een Shared Space gebied is niet gebruikelijk. Maar als de situatie het nodig maakt, kan een VOP gerealiseerd worden. Dit is in Coevorden het geval bij de Paul Krugerschool. Voor de veiligheid van de scholieren is bij de school een VOP aangelegd.

Parkeren

Naast de ingestelde 30 km-zone is er een parkeerverbodszone van kracht. In deze zone mag alleen op de aangewezen parkeervakken geparkeerd worden. De vakken worden aangeduid met een P-tegel of een bord. Buiten de vakken is parkeren niet toegestaan.

Discussie op Facebook

Op de Facebook-pagina van Coevorden huis aan huis wordt inmiddels flink gedicussieerd over dit onderwerp:

Hoe bevalt jou de nieuwe situatie tussen het Stationsplein en de Molenbelt?http://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/coevorden/398289/coevorden-moet-nog-wennen-aan-shared-space.html

Posted by Coevorden huis aan huis on maandag 20 juli 2015