Overvaller juwelier hoort cel en behandeltraject eisen

Coevorden - De officier van justitie heeft de strafeis tegen de 19-jarige Amsterdammer, die verdacht wordt van een overval op juwelier Wolters in Coevorden, drastisch aangepast.

Begin dit jaar werd zes jaar cel tegen hem en twee medeverdachten geëist. Twee overvallers uit Amsterdam van 24 en 25 jaar zijn in april veroordeeld tot vier jaar cel. Tegen de 19-jarige werd de zaak heropend voor een extra rapportage in verband met een mogelijke toepassing van het jeugdstrafrecht. De officier komt naar aanleiding van deze rapporten op de nieuwe eis van vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. In de proeftijd zou de man zich een jaar lang psychisch moeten laten behandelen, waarvan zes maanden in een klinische setting. De advocate van de 19-jarige pleitte voor een korte celstraf met direct daaropvolgend een klinische behandeling.

Grof geweld

De Amsterdammers sloegen op 19 december ’s ochtends met grof geweld een aantal vitrines in de zaak stuk en maakten in anderhalve minuut 175.000 euro aan sieraden buit. De medewerksters wisten te vluchten en konden net op tijd de tussendeur op slot krijgen.

Voorbereiding

De rechtbank noemt de overval professioneel en goed georganiseerd. De jongens bekeken van tevoren beelden van Opsporing Verzocht van een eerdere overval om zich voor te bereiden, zetten de scooter waarop ze door het centrum van Coevorden reden een dag van tevoren klaar en regelden ook een vluchtauto voor na de overval. De politie kon de auto na een achtervolging door Duitsland en Overijssel uiteindelijk klemrijden op de A1 bij Apeldoorn.

Nepwapen

Ondanks dat de mannen de medewerksters in de juwelier en omstanders buiten met een wapen bedreigden, houdt de rechtbank er rekening mee dat ze geen direct geweld tegen personen hebben gebruikt en dat het vuurwapen dat het trio bij zich had niet echt was.
De twee veroordeelde mannen moeten in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de vof Wolters, de eigenaresse en twee winkelmedewerksters. De rechtbank oordeelt 28 juli over de jongste.
 
In november 2013 werden de familie Wolters en de winkelmedewerkers ook al opgeschrikt door een gewapende overval op de winkel. Bovendien was ook de winkel van Wolters in Emmen doelwit.
 
Lees er meer over in het dossier op deze site.