Archeologen treffen boerderij uit ijzertijd aan

Dalen - Ondanks de warmte kwamen vanmiddag toch heel wat mensen af op de rondleidingen, die archeologen hielden op De Molenakkers II aan de Spil in Dalen. De archeologen vertelden over hun werk en de vondsten.

Afgelopen week is de laatste fase van het onderzoek gestart, waarna woningen zullen verrijzen op het terrein. Of plannen door de vondsten moeten worden aangepast, zal snel duidelijk worden.

'We hebben', vertelt archeoloog Miranda de Wit van Mug Ingenieursbureau uit Leek, 'diverse vondsten gedaan. In 2002 zijn we hier al geweest en hebben toen proefsleuven gegraven. We hebben sporen uit de brons- en ijzertijd gevonden in de vorm van huizen, bijgebouwen en grafvelden. Ook zijn aardewerk, vuurstenen en urnen met as aangetroffen. We hebben nu een boerderij uit de ijzertijd gevonden, evenals sporen uit de late middeleeuwen.'

Het onderzoek wordt volgende week afgerond. Op basis van dat onderzoek wordt het bestemmingsplan gereed gemaakt voor besluitvorming. Deze besluitvorming wordt verwacht in het derde kwartaal van 2015.