Bibliotheken in Aalden en Dalen sluiten de deuren

Aalden/Dalen - Vanwege bezuinigingen van de gemeente zijn de bibliotheken in Aalden en Dalen komende weken voor het laatst in hun huidige vorm geopend.

In Dalen maakt de bibliotheek zich op voor een verhuizing naar de Burgemeester Wessels Boerschool, en sluit derhalve tijdelijk per 1 augustus. In Aalden sluit de bibliotheek definitief per 1 september. Het bibliotheekbestuur betreurt de sluitingen, die het gevolg zijn van de door de gemeente Coevorden opgelegde bezuinigingen.

In Dalen start per 1 september in de Burgemeester Wessels Boerschool een Bibliotheek op Schoolvoorziening voor de leerlingen. Tevens start er dan een pilot voor een volwassenenvoorziening.

Het bestuur vindt het van groot belang om de bibliotheek in Sleen open te houden en in Aalden, Oosterhesselen en Schoonoord bibliotheekvoorzieningen voor volwassenen te realiseren. Hiertoe heeft het bestuur eind april een plan ingediend bij de gemeente, dat deels een terugdraaien van de voorgenomen bezuinigingen vraagt.

Bestaande instellingen behouden

De gemeenteraad zou volgens het bestuur kunnen overwegen een deel van de middelen ter bestrijding van onderwijsachterstanden beschikbaar te stellen aan de bibliotheken, daar waar blijkt dat het Bibliotheek op Schoolconcept de leesprestaties van kinderen aantoonbaar verbetert. Verder vraagt het bestuur zich af of het nog steeds verstandig is veel geld te reserveren voor nieuwe initiatieven vanuit de samenleving, maar bestaande en door velen gewaardeerde en aan maatschappelijke doelen bijdragende instellingen als de bibliotheek grotendeels af te bouwen.

Zie ook het dossier Bezuinigingen bibliotheek op deze site.