'We halen de berg naar Nederland'

Coevorden - 'Zes jaar geleden werd onze papa getroffen door kanker. De dokter vertelde onze papa en mama dat papa een ernstige vorm van kanker had en dat papa niet meer beter werd', zo schrijven Ian en Vince van der Pal op bergjetegenkanker.nl

Destijds waren Ian en Vince 6 en 4 jaar oud. 'Toch had onze papa geluk: na heel veel gemene medicijnen en een lange tijd in het ziekenhuis, is onze papa weer beter geworden. Wij zijn nu weer wat ouder en snappen steeds meer van wat er allemaal gebeurd is.' Net als veel volwassenen willen ook zij hun verdriet verwerken en delen. Volwassenen doen dat bijvoorbeeld door het beklimmen van de Mont Ventoux of de Alpe d'Huez.

Berg naar Nederland

Kinderen zijn daarvoor te jong. Daarom besloten Ian en Vince, hun papa Peter en hun moeder Ryanne, en Wim Oldewening -die met hetzelfde idee rondliep- samen te werken en `de berg naar Nederland te halen.' Peter en Ryanne beklommen zelf tweemaal de Mont Ventoux, Wim Oldewening was erbij betrokken doordat hij onder meer speaker was tijdens de beklimming van de Mont Ventoux.

'Onze ouders', lieten Ian en Vince weten, 'hebben zo'n berg gevonden op de Sallandse Heuvelrug. Op vrijdag 27 mei 2016 zal er een tocht van ongeveer 10 km gelopen worden over de Holterberg langs de Haarlerberg naar de top van de Noetselerberg. De beklimming van de Mont Ventoux levert jaarlijks veel geld op voor KWF Kankerbestrijding. Zes jaar geleden werd Peter getroffen door lymfeklierkanker. Hij was al opgegeven door de artsen, maar toch heeft hij de ziekte overwonnen.

Impact groot

De impact voor de kinderen was groot. 'Als papa geen kanker had gehad, hadden we dit nooit georganiseerd', zei Ian al eerder. Vince moest vorig jaar op vaderdag huilen. `Ik ben zo blij dat we papa nog hebben', zei hij.

Wim Oldewening uit Coevorden liep al een tijdje met dezelfde gedachte rond. Hij was enige jaren als speaker betrokken bij de Mont Ventoux. De plannen kwamen overeen en zo ontstond de samenwerking. Om hen heen is een bestuur gevormd. De Isala Klinieken is bij `Bergje tegen kanker' met een professioneel team aanwezig ter ondersteuning van de kinderen.

Doel

Het doel van het initiatief is om kinderen van het basisonderwijs, die zelf bij de ziekte kanker zijn betrokken (hetzij direct, hetzij indirect), een podium te geven. Het streven is om met meer dan duizend kinderen de berg te beklimmen.

Daartoe worden de scholen uitgenodigd. Deze actie gaat gepaard met een educatief programma. Een oncologische verpleegkundige zal in de klas aanwezig zijn om dit programma te begeleiden en eventuele vragen van de kinderen te beantwoorden. Voor de wandeling wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer. Tijdens deze dag kunnen de kinderen hun ervaringen kwijt. Om de kinderen niet teveel te belasten, worden geen sponsorgelden van hen gevraagd.

Meer informatie: www.bergjetegenkanker.nl