Ruim 2 ton voor slachtoffers chroomverf

Coevorden - Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is er tot nu toe 209.500 euro uitgekeerd aan (oud-) medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden door kankerverwekkende chroom-6-verf.

Dat verklaarde de minister tijdens het debat vandaag in de Tweede Kamer over het gebruik van chroomverf bij Defensie.

Twintig meldingen uit Coevorden

Tot op heden hebben zo'n twintig oud-medewerkers van het NAVO-depot in Coevorden zich gemeld bij letselschadespecialist Yme Drost. Ze hebben gezondheidsklachten na het werken met kankerverwekkende chroomverf. Of ook deze medewerkers al een uitkering hebben ontvangen, is vooralsnog niet bekend.

Kritisch over heden en verleden

Chroom-6 is een bestanddeel van een speciale verf die pantservoertuigen en vliegtuigen moet beschermen tegen chemische aanvallen. Het spul wordt in NAVO-verband gebruikt, maar is zeer kankerverwekkend. Daarnaast kan het allergische reacties opwekken. Binnen Defensie zijn zorgen over oude werkplaatsen, waaronder het NAVO-Depot in Coevorden waar met de stof is gewerkt. Heeft Defensie genoeg gedaan om haar werknemers hiertegen te beschermen? De oppositiewoordvoerders waren tijdens het debat kritisch, vooral over het verleden maar ook over het heden.

'Onderzoek gaat te traag'

Ongeveer een jaar geleden heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gekregen van het ministerie van Defensie om onderzoek te doen naar blootstelling aan chroomverf en de gevolgen daarvan voor (oud-)medewerkers. In de ogen van Hachchi (D66) is het onvoorstelbaar dat dit onderzoek zich nog steeds in de voorbereidende fase bevindt. Ook De Roon (PVV) vindt dat het te traag gaat.

Coulanceregeling

Om (oud-)medewerkers met gezondheidsklachten financieel tegemoet te komen, is de minister na overleg met de vakbonden met een coulanceregeling gekomen. Daarvoor komen mensen in aanmerking met aandoeningen waarvan een verband is aangetoond met blootstelling aan chroom-6. Van Dijk (SP) wil dat de lijst met beroepsziektes wordt aangevuld met bijvoorbeeld blaaskanker en schildersziekte OPS. Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht kan leiden tot aanpassingen, zo reageert de minister. Eijsink (PvdA) en Teeven (VVD) pleiten voor duidelijke communicatie met (oud-)medewerkers over de coulanceregeling.