'Scherven van een stad' laat historie Coevorden op straat beleven

Coevorden - Wie de geschiedenis van Coevorden op straat wil beleven, kan vanaf eind juni de wandeling 'Scherven van een stad' lopen. Die doet tien locaties in de stad aan met thema's als Bommen Berend, Garnizoensstad, Vesting en het weeshuis.

De roemruchte geschiedenis van Coevorden wordt verteld in tekst en beeld. De route is te volgen aan de hand van een brochure met een kaart of via de app Annodrenthe. De route wordt vrijdag 26 juni geopend.

In Hof van Coevorden deden wethouder Jeroen Huizing, Caspar Conijn en Erik Olde Hanhof van Bureau Caspar Conijn uit Amsterdam uit de doeken hoe De Stad als Museum vorm krijgt. 'Wij willen', zo liet Huizing weten, 'de bewoners en bezoekers de historie laten voelen.'

Ontwerpen

Historische plekken worden gemarkeerd met objecten en verhalen. De panelen zijn uitgevoerd in ijzer en worden van kleuren voorzien naar het kleurenpalet dat stedenbouwkundige Shyam Khandekar ontwierp in het kader van Masterplan Coevorden. Bureau Caspar Conijn uit Amsterdam tekende voor de ontwerpen van zowel Stedelijk Museum Coevorden als van de nieuwe objectenroute. De objecten zijn 2 meter hoog. Dichter Jean Pierre Rawie uit Groningen maakte bij alle onderwerpen een spitsvondig kwatrijn, die zijn opgenomen in de objecten. Doordat sommige elementen uit het kader van het object steken, ontstaat een levendig beeld.

Historicus Gerrit Kleis leverde de historische informatie voor de verhalen die geschreven zijn door Anneke Huisseling. De research is gedaan door de historische verenigingen, met name Ysbrand van der Weide. 'In het museum', aldus Kleis, 'zijn alle voorwerpen van de taferelen nader te bekijken.'

Locaties

De locaties voor de objecten zijn onder andere aan het Arsenaal, bij het Kasteel, bij Bastion Holland, nabij het Bentheimerblokje, de Weeshuisweide en de Friesestraat. Daarbij is aandacht voor onder meer de vesting, Bommen Berend, Nomen Nescimus en het weeshuis.

De komende tijd worden nog drie objecten toegevoegd. Zo komt er bij de voormalige Van Gend en Loosloods -een smart workcenter- een paneel te staan. Dit object verstrekt informatie over de oude Zwolsche Weg of Anerdijk die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Coevorden.

Ook bij de Bentheimerbrug komt, nadat de nieuwe brug in werking is, een object. De plaquettes ter herinnering aan de oorlogstijd, die op de brug waren bevestigd, komen hierin in tekst terug.

Tot slot komt er een object aan de Spoorsingel op de parkeerplaats van het oude C1000-pand. Daar stond vroeger café Spoorzicht van 'Tante Roelie Duinkerken.' In dit café werd in 1943 een aanslag op Hitler beraamd.

Vrijetijdseconomie

Het gebrek aan financiën om De Stad als Museum verder uit te werken, noopte tot een slimme aanpak. Door een samenwerking tussen gemeente, Domesta, Kasteel Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, Historische Vereniging Coevorden en ToReCo werd met succes een beroep gedaan op een subsidie Vrijetijdseconomie van de provincie Drenthe. Deze subsidie is 67.000 euro, een derde van de kosten van het totale project.

Koepelproject

In het koepelproject De Stad als Museum werken verschillende partners in Coevorden verder aan de beleving van de historie. Wooncorporatie Domesta heeft een aantal panden verbonden met de historie van de stad. Het voormalige pand ‘Lord Nelson’ is door Domesta herbouwd en voorzien van historische informatie over de oorspronkelijke bebouwing van de plek, het ‘Bentheimer Blokje’ in de Bentheimerstraat is onder leiding van Domesta prachtig gerestaureerd en van historische informatie voorzien; bij de bebouwing van het voormalig brandweerterrein aan de Haven is gekozen voor een architectuur en naamgeving die aansluit bij de vorm van Arsenaal en pakhuis De Vlijt.

Ondernemers

Centrummanagement Coevorden wil ondernemers graag betrekken bij het project. 'De middenstanders die meedoen', vertelde projectleider Henk Everts van de gemeente, 'zijn herkenbaar aan een schildje o hun pand.' De ondernemers kunnen in hun winkel, op de menukaart of bij producten refereren aan de geschiedenis van de stad. Ook bij het organiseren van evenementen in de stad vormt het vestingverleden de leidraad.

In samenwerking met het Duitse Meppen en het Groningse Bourtange wordt momenteel gezocht naar financiële, Europese middelen om de initiatieven van ondernemers verder te realiseren.