Mo(nu)mentje 333: Monument met vervoersverleden

Coevorden - De EDS, de Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij, begon in 1903 met de aanleg van de tramlijn Hoogeveen - Nieuw-Amsterdam, die in 1909 een aftakking naar Emmen kreeg.

Een jaar later werd de verlenging naar Ter Apel verwezenlijkt en in 1918 volgde de laatste tramlijn van Coevorden over Dalen, Wachtum, Oosterhesselen, Meppen, Aalden, Zweeloo, Wezup, Schoonoord, Schoonloo, Grolloo, Amen, Eleveld en Anreep naar Assen.

Grote betekenis

De komst van de tram was voor de Drenten van grote betekenis. De lijnen lagen naast de doorgaande wegen en de tram doorkruiste het land en de dorpen met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Boeren én boerinnen konden eindelijk uit hun isolement verlost worden, familie en markten bezoeken en met groepjes erop uittrekken. Veewagons zorgden voor het vervoer van koeien en varkens naar een van de grote veemarkten en goederenwagons boden de mogelijkheid pakjes, zakken en balen te verzenden of te laten bezorgen.

Wachtlokalen

Bij haltes gelegen boerderijen en herbergen profiteerden daarvan door wachtlokalen in te richten voor passagiers, die te vroeg kwamen of die na een lange rit nog wel wat wilden gebruiken. Zo ontstonden overal tramcafés of tramlokalen. Ook in Meppen, waar de EDS-tram regelmatig een aantal keren per dag stopte. Hier volgde de tram de oude weg langs de voormalige school om daar de Mepperstraat over te steken, pal voor een uit 1914 daterende boerderij. Er werd een nieuw gedeelte aangebouwd en zo ontstond hier in Meppen een wachtlokaal annex dorpscafé annex boerderij.

Bondshotel

De stoomtramlijn werd in 1947 opgeheven en in de jaren vijftig verbouwde de toenmalige eigenaar Tinus Nijhoving het pand tot `Bondshotel Nijhoving' met maar liefst vijftien kamers, ondergebracht op de eerste verdieping en in een nieuw aangebouwd achterste gedeelte. Dat bleek te hoog gegrepen en dus werd het bedrijf een café-restaurant, dat door de familie Holterman ten Hove in 1997 historiebewust `Het Tramlokaal' werd genoemd.

In december 2001 kocht het echtpaar Jaap Blokland en Simone Diesveld het Tramlokaal en nam er met beide dochters hun intrek. Ze kregen het druk, want het goed bezochte restaurant bleef in bedrijf, terwijl er ook verbouwd moest worden. Het achterste gedeelte werd woonhuis, het biljartzaaltje werd een multifunctionele ruimte voor besloten diners, vergaderingen enz. en de eerste verdieping werd verdeeld in drie ruime gastenkamers.

Streekproducten

De voormalige deel werd een luxe appartement, terwijl het restaurant met een houten vloer en houten meubels teruggreep op de voormalige wachtlokaalfunctie. Dankzij dit alles én de historische locatie werd het Tramlokaal opgenomen in de gids van Erfgoedlogies. Simone en Jaap hebben in Meppen gevonden wat ze zochten. Iets voor henzelf, een pand met een verhaal. Jaap is de kok, die goede verse ingrediënten van het seizoen vaak met streekproducten combineert. Het gebruik van kruiden uit de eigen tuin staat hoog in zijn vaandel. Simone is de gastvrouw, die haar gasten graag een bijzonder verblijf of een mooie avond wil bezorgen en hen wil laten genieten van ons mooie Drenthe in contrast met het drukke westen of zuiden. Sta er eens een moment bij stil of bezoek dit monument met een vervoersverleden.