Celstraf geëist tegen agressieve ex-marinier

Emmen / Geesbrug – Tegen een ex-marinier uit Emmen eiste het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag honderd dagen cel, waarvan dertig voorwaardelijk.

Volgens het OM pleegde de 45-jarige ex-marinier huisvredebreuk in Geesbrug. Ook gaf hij een kennis in Emmen een karatetrap in zijn zij. De man, die ernstig ziek is, liep gekneusde ribben op. “Een laffe daad”, aldus de officier van justitie. Ze eiste ook reclasseringstoezicht en psychische begeleiding.

De verdachte, die half maart werd opgepakt, ontkent stellig dat hij ook maar iets heeft gedaan. Volgens hem liet de man in Geesbrug, bij wie hij op 1 maart visite ging, hem zelf binnen. Volgens het slachtoffer viel de Emmenaar bijna letterlijk met de deur in huis en kwam hij verhaal halen, omdat hij de man met zijn vriendin zou hebben gezien. Omdat de verdachte zo agressief was, durfde het slachtoffer hem niet weg te sturen.

Het zieke slachtoffer uit Emmen verklaarde dat de Emmenaar eind januari woest zijn huis binnenkwam omdat hij een afspraak zou zijn vergeten. Daarna volgde de keiharde trap. De verdachte zei dat hij die dag helemaal niet bij de man was geweest en een zwakke man nooit zou schoppen. Zijn advocaat Alrik de Haas vroeg vrijspraak voor beide zaken.

Hoewel de rechtbank vrijdag nog geen uitspraak deed, besloot ze wel dat de man uit Emmen lang genoeg in voorarrest heeft gezeten. Het verzoek van zijn advocaat om de Emmenaar voor het weekend naar huis te laten gaan, werd ingewilligd, omdat de rechtbank geen reden meer ziet hem langer vast te houden. Wel moet de verdfachte zich houden aan meerdere voorwaarden, zoals aan traumabegeleiding voor veteranen.

Deskundigen beschrijven de Emmenaar, die sinds zijn werk bij de marine lijdt aan PTSS, namelijk als verward en agressief. De politie in Emmen zou tussen november vorig jaar en half januari dit jaar wekelijks overlastmeldingen over de man. hebben gekregen. Zelf belde hij in januari de politie omdat hij naar eigen zeggen achtervolgd, afgeluisterd en bespioneerd werd.

De verdachte was vrijdag tijdens de rechtszaak in Assen erg emotioneel, hij barstte meerdere keren in tranen uit. Twee keer vroeg De Haas om een schorsing om zijn cliënt tot rust te laten komen.

Volgens De Haas lijdt zijn client erg onder de onzekerheid van een andere strafzaak die nog tegen hem loopt. Het OM verdenkt de Emmenaar ervan dat hij in juli 2009 zijn toenmalige vrouw in haar borst zou hebben gestoken en haar en de kinderen heeft gegijzeld in hun woning in Coevorden. Toen de rechtbank in Assen hem in januari 2012 vrijsprak van het steekincident, ging het OM in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Die zaak bij het hof moet nog steeds worden afgedaan. De Haas verwacht dat dit in juli gebeurt. (ADP)

Op 22 mei doet de rechtbank in Assen uitspraak. (ADP)