Monumentje 332: Romantisch overnachten bij de boerderij

Er staat een rietgedekte boerderij in de boerschap Den Hool, op nummer 5. Niets bijzonders, want er staan hier immers uitsluitend boerderijen. Maar het reclamebord aan het begin van de brede toegangsweg is wel bijzonder.

'Boheems Paradijs - mini camping- romantisch overnachten in authentieke woonwagens' staat hierop te lezen. En inderdaad, achter de boerderij staan woonwagens, allemaal keurig naast elkaar rond een groot grasveld.

`t Lijkt trouwens wel wat op zo'n ouderwets kamp en als boer Anninga, die in 1880 deze hoeve liet bouwen, dit nog eens zou kunnen zien, zou hij zich ongetwijfeld een ongeluk schrikken. `Wat! Vrömden en ook nog kampers op zien grond, achter zien huus?' Bert Strijtveen, de huidige eigenaar, denkt daar echter heel anders over en ik ontmoette hem op Goede Vrijdag, toen hij keurig gekleed in een driekwart jas en met hoed zijn gasten opwachtte. De ene na de andere auto parkeerde, het ene na het andere gezin stapte uit om na met Bert handen geschud te hebben door hem naar hun vakantiewagen gebracht te worden.

Dertien wagens staan er, waaronder twee Ierse met hun ronde wanden en één nostalgische `Pipowoonwagen'. Herinnerend aan veler kinderjaren met Pipo de Clown en mama Loe. `t Is bijzonder hier in Den Hool, maar er tegenover gebeurt nog iets bijzonders. Daar verrijst op de plaats van de door velen verfoeide `Tovenaarsbergpuinhoop' een ruim opgezette woning. Geen boerderij dus, maar ze zal straks wel betrokken worden door het gezin van Ralf Hilbrands,zoon van Hilbert Hilbrands uit een een eeuwenoud boeren -Den Hoolgeslacht.

Alice Hollinga en Bert Strijtveen kochten in 2004 de boerderij van de familie Kruimink en gingen er met hun kinderen Joost en Dide wonen. Ze kwamen uit Westervoort, waar Alice een hoveniersbedrijf en Bert een milieuadviesbureau had. Bert was al lang onder de indruk van het vrije bohemienleven van woonwagenbewoners en toen hij een van hen hielp de IJsseldijk over te komen en op het pontje zag wegvaren, zette zich bij hem een idee vast. Ergens een camping als een woonwagenkamp beheren en Alice bleek daar ook voor te voelen. Ze waagden het erop, verkochten hun bedrijven en vonden mede door de enthousiaste medewerking van ambtenaar Rikus Hazelaar en via een makelaar de te koop staande boerderij met voldoende grond erachter.

Na een jaar voorbereiding begonnen ze met Pasen 2005 met zes wagens hun camping Boheems (naar Bohemien) Paradijs (naar de beschermende engelenbeelden op veel wagens). In `t begin kwamen er nogal eens oud-woonwagenbewoners, die soms met tranen in de ogen rondliepen en terugkwamen om nog eens te overnachten.

Nu wordt de veertiende wagen gerestaureerd en bestaat de klantenkring meestal uit gezinnen met kinderen tot 12 jaar en groepen volwassenen. Er worden zelfs huwelijken gesloten en bruiloften gevierd. Ook kunnen er wagens met tractoren voor enkele of meerdere dagen gehuurd worden. Bert en Alice hebben gevonden, wat ze zochten: een uitstekend lopende woonwagencamping te midden van een behulpzame, meelevende gemeenschap. Sta er eens een moment bij stil of kijk er eens rond bij en achter deze monumentale boerderij.

Huib D. Minderhoud