Monumentje 331: Een 'modern' monument

Het met een opvallend rieten dak gedekte landhuis aan de Van Heutszsingel 106 in Coevorden dateert van ongeveer 1925 en is een voorbeeld van de Amsterdamse stijl.

De villa werd later dan de omringende panden gebouwd en het er tegenover wonende meisje Bo de Langen speelde graag op de nog open plek met volkstuintjes, waarin lekkere knolletjes groeiden.

Jarenlang werd de villa bewoond door de bekende Coevorder architect Hendrik Bennink, tot in 1941 zijn collega Wieb (Wybo) Wierenga de nieuwe eigenaar werd. Deze vormde met zijn broer Geert, die de helft van het huidige notariskantoor bewoonde, het architectenbureau Wierenga.

Directeurswoning

Wieb woonde met zijn gezin in de voormalige directeurswoning van de Strokartonfabriek Hollandia. Na de Duitse inval voelde hij zich daar niet meer zo op zijn gemak. Er vlakbij stonden immers nog Nederlandse kazematten (betonnen bunkertjes) en de Bentheimerbrug was ook al opgeblazen! Wie weet wat er nog meer kon gebeuren als de oorlog lang duurde. Toen hij het landhuis kon kopen, hapte hij direct toe en hij bleek een vooruitziende blik te hebben gehad. Op 21 februari 1944 veranderden geallieerde bommenwerpers de strokartonfabriek en de tegenoverstaande aardappelmeelfabriek in puinhopen, waarbij ook de directeurswoning zwaar werd beschadigd.

Houten geweertje

Wieb en zijn vrouw Martha hadden drie kinderen, waarvan de oudste zoon Ab als de vanzelfsprekende opvolger in Delft bouwkunde ging studeren. Tijdens zijn studietijd trouwde hij met Bo van Langen (van de knolletjes!) en genoodzaakt door de voedselschaarste in het westen kwam het echtpaar in 1944 met hun twee kinderen bij opa en oma in Coevorden logeren. In het huis rechts ernaast woonde tijdens de bezetting de Duitse `Ortskommandant' van Coevorden, die dag en nacht bewaakt werd door een af en toe heen en weer marcherende soldaat met geschouderd geweer. Kleinzoontje Wieb vond dat zo interessant, dat opa Wieb een houten geweertje voor hem maakte, waarmee hij trots naast de schildwacht meehuppelde. Hetgeen de Duitsers zeer vertederde...

Na de oorlog rondde Ab Wierenga zijn studie af en nadat Wieb in 1956 overleed, bleef Martha hier alleen wonen. Tot 1971, toen zij haar intrek in De Schutse nam. Juist in dat jaar overleed de algemeen geziene hervormde predikant J.A.H. Doesschot op 48-jarige leeftijd en zijn vrouw, die niet in de pastorie kon blijven wonen, kocht de villa. In 1972 betrok zij met zoon en dochter het huis. Het interieur, gedomineerd door donkere kleuren, werd door de bekende huisschilder/kerkvoogd Herman Scheffer van lichte tinten voorzien, maar verder werd niets aan het landhuis veranderd.

Originele schuifdeuren

Nog steeds bevinden zich in de kamer en suite de originele schuifdeuren met fraai geslepen glazen. De erker aan de linkerkant is door Wieb Wierenga gebouwd. Sinds dochter Mieke in 1984 het huis verliet, woont Betty Doesschot hier alleen. Ze is al veertig jaar als vrijwilligster en bestuurslid betrokken bij De Schutse en bekleedde verder ook nog allerlei functies. Ze vindt het nog steeds heerlijk wonen in dit landhuis met zijn diepe tuin en originele tuinhuis. Sta er eens een moment bij stil, bij dit negentigjarige `moderne' monument.

Huib Minderhoud