Vechtzomp te water gelaten

Gramsbergen - De handen gingen dinsdagmiddag op elkaar nadat de nieuw gebouwde Vechtzomp dinsdagmiddag ter hoogte van de brug in Gramsbergen voor het eerst het water raakte.

Even daarvoor was de 12 meter lange boot, die plaats biedt aan 25 passagiers, vanuit de tijdelijke scheepswerf van Hout Industrie Grambergen met een kraan op een vrachtwagen geplaatst. De reis duurde maar even en nabij de brug in Gramsbergen werd de door 20 vrijwilligers gebouwde boot definitief in het water gezet. De Vechtzomp krijgt zijn definitieve ligplaats in het Duitse Laar en wordt op zaterdag 25 april gedoopt.

Nederlandse Vechtzomp

De houten eikenplanken die in Denemarken zijn gezaagd liggen te drogen en met de  bouw van de tweede Vechtzomp zal voor de aankomende zomer een start worden genaakt. Ook deze Vechtzomp zal in Gramsbergen worden gebouwd. De bouw van de Nederlandse Vechtzomp, de aanleg van een haventje en de bouw van een  drijvend botenhuis bedraagt 406.000 euro. De provincie Overijssel stelt een subsidiebedrag van 200.000 euro beschikbaar.

Grensoverschrijdende samenwerking

Beide zompen zorgen voor een toeristische vaarverbinding op de Vecht. Het is de bedoeling dat de Nederlandse zomp een ligplaats krijgt in Gramsbergen.

Lees ook:
Eerste Vechtzomp bijna klaar
Subsidie voor bouw Gramsberger vechtzomp
Bouw vechtzompen vordert gestaag