Vier jaar cel voor overvallers juwelier Wolters

Coevorden - Twee mannen van 24 en 25 jaar uit Amsterdam moeten vier jaar de cel in voor de overval op juwelier Wolters in Coevorden op 19 december vorig jaar. Dat bepaalde de rechtbank in Assen dinsdag.

De rechtbank vindt de strafeisen van het Openbaar Ministerie, zes jaar cel voor alle drie de verdachten, te hoog. In de zaak tegen de derde man, een 19-jarige Amsterdammer, heeft de rechtbank het onderzoek heropend. Een psycholoog en psychiater moeten de man onderzoeken om te bepalen of hij vanwege zijn leeftijd in aanmerking komt voor het jeugdstrafrecht. Als het onderzoek is afgerond, komt de man opnieuw voor de rechter. Dan komt het Openbaar Ministerie ook met een nieuwe strafeis.

De Amsterdammers sloegen op 19 december ’s ochtends met grof geweld een aantal vitrines in de zaak stuk en maakten in anderhalve minuut 175.000 euro aan sieraden buit. De medewerksters wisten door de achterdeur te vluchten toen de mannen de zaak binnenstormden.

Vluchtauto

De rechtbank noemt de overval professioneel en goed georganiseerd. De jongens bekeken van tevoren beelden van Opsporing Verzocht van een eerdere overval om zich voor te bereiden, zetten de scooter waarop ze door het centrum van Coevorden reden een dag van tevoren klaar en regelden ook een vluchtauto voor na de overval. Die auto kon de politie een paar uur later klemrijden op de A1 bij Apeldoorn.

Ondanks dat de mannen de medewerksters in de juwelier en omstanders buiten met een wapen bedreigden, houdt de rechtbank er rekening mee dat ze geen direct geweld tegen personen hebben gebruikt en dat het vuurwapen dat het trio bij zich had niet echt was.

Schadevergoeding

De twee veroordeelde mannen moeten in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de vof Wolters, de eigenaresse en twee winkelmedewerksters. Wanneer de rechtbank verder gaat met de zaak tegen de jongste verdachte, is nog niet bekend.

Lees ook:
Buit overval juwelier Wolters 175.000 euro
Verdachten overval langer vast
het dossier over dit onderwerp