Subsidie voor bouw Gramsberger vechtzomp

Gramsbergen - De bouw van de vechtzomp in Gramsbergen kan een financiële bijdrage van 15.000 euro van de gemeente Hardenberg verwachten. Dat heeft het college besloten. De zomp moet volgend jaar zomer in gebruik worden genomen.

De Stichting Historische Culturele Kring Gramsbergen & De Krim en de Mühlenverein Laar hebben met ondersteuning van de gemeenten Emlichheim, Coevorden en Hardenberg het initiatief genomen om weer vechtzompen te laten varen tussen Gramsbergen en het Duitse Laar en Gramsbergen en Hardenberg.

Stichting Vechtezomp

Ook de provincie Overijssel stelt 200.000 euro beschikbaar voor het mogelijk maken van dit plan, dat in totaal bijna zeven ton kost. De bouw van de boot, de aanleg van de haven en het neerzetten van de loods is met totaal 406.000 euro gemoeid.

Uit onderzoek in 2013 is gebleken dat dit financieel haalbaar is, waarna voor de bouw van de Gramsberger zomp de Stichting Vechtezomp is opgericht. Deze stichting heeft als doel om het historische en culturele karakter van het Vechtdal te beschermen en te laten herleven.

Bierbrouwerij Mommeriete

Lokale ondernemers en de Rabobank zijn enthousiast om de vechtzomp te laten varen en dragen elk op hun eigen wijze bij aan de bouw van de vechtzomp, de haven en de loods. Zo gaat bierbrouwerij Mommeriete de haven en de loods voor de Gramsberger zomp bouwen. De zompen worden gebouwd op de scheepstimmerwerf Vechtezomp bij Houtindustrie Gramsbergen.

Ook de Duitse vechtzomp wordt gebouwd in Gramsbergen. De Duitse vechtzomp wordt dit voorjaar opgeleverd en in de vaart genomen. Naar verwachting begint in maart of april de bouw van de Gramsberger vechtzomp. Het is de bedoeling dat ook leerlingen van het RTC voor de bouw van de zomp worden ingezet. De leerlingen doen zo ervaring op in de houtbewerking en in ambachtelijke bouw van een houten, historische zomp.

Grensoverschrijdende samenwerking

Wethouder René de Vent is blij dat de vechtzompen weer terugkeren op de Vecht: 'Dit initiatief is een  goed voorbeeld van een mooi, grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van cultuur, recreatie en toerisme.'

De Vent: 'Het is geweldig dat wij deze bijzonder boten weer terug kunnen brengen op de Vecht. De vechtzompen waren van groot belang bij het vervoer van goederen en nu gaan zij toeristen, maar ook onze inwoners laten zien hoe bijzonder ons gebied is vanaf het water.'

Lees ook:
Bouw Vechtzompen gaat van start
Bouw vechtzompen vordert gestaag
College kijkt ogen uit in Gramsbergen