Goederenshuttle naar Malmö onderweg

Coevorden / regio - De eerste goederenshuttle tussen Noord-Nederland en Malmö is vanmiddag vertrokken vanaf de Euroterminal Coevorden. Dat is een nieuwe mijlpaal in het goederenvervoer.

Met name ondernemers werden vanmiddag ontvangen in het kasteel. Joachim Berends, directeur van EuroTerminal Coevorden en voorzitter van de raad van bestuur van de Bentheimer Eisenbahn, benadrukte in zijn toespraak dat samenwerking belangrijk is en dat dat de regio Drenthe-Twente-Duitsland sterker maakt. Per treinrit is er 45.000 ton minder CO2-uitstoot is dat is een besparing van 80 procent ten opzichte van vervoer per vrachtwagen.

Jean-Philippe Florijn, sales manager Benelux bij Kombiverkehr Deutsche Gesellschaft für kombinierten Güterverkehr, deelde mede dat morgen een handelsmissie naar Zweden vertrekt. Daar ontmoeten ondernemers en politieke bestuurders uit Nederland en de regio Skåne elkaar. De shuttle vanuit Coevorden kan na Malmö verder aansluiten op het Noord-Europese netwerk met als belangrijkste plaatsen Stockholm, Oslo en Göteborg.

Tot slot sprak de Zweedse ambassadeur in Nederland, Håkan Emsgård, die daarna op de Euroterminal de eer had het startsein te geven. Namens de gemeente Coevorden was wethouder Jan Zwiers van economische zaken aanwezig, namens Emmen was wethouder Bouke Durk Wilms er. Ook Daniela Kösters, burgemeester van Samtgemeinde Emlichheim, was er.

Start

Daarna toog het gezelschap per bus naar EuroTerminal Coevorden. Gedeputeerde Henk Brink had de eer de laatste wagon op de shuttle te plaatsen, terwijl Håkan Emsgård het startsein gaf als een ware conducteur. Helaas vonden de handelingen plaats in de stromende regen, maar de tevredenheid was er niet minder om.

Driemaal per week

De shuttle rijdt drie keer per week tussen beide terminals met een tussenstop in Bad Bentheim om daar extra lading te koppelen. Vanuit Zweden brengt de trein opleggers en containers naar Noord- en Oost-Nederland met aansluitingen naar onder andere Rotterdam. De lijndienst is een initiatief van de Bentheimer Eisenbahn en de Duitse railoperator Kombiverkehr. Het initiatief krijgt steun van de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden en Emmen, die samenwerken binnen de Dryport Coevorden-Emmen.

Blij

Wethouder Jan Zwiers liet via de gemeentelijke website al weten blij te zijn met de nieuwe verbinding: 'De shuttleverbinding met Malmö is een belangrijke versterking van het vestigingsklimaat van onze regio. Door uitbreiding van logistieke capaciteit en bestemmingen zijn we voor een groter gebied interessant.