Duitse tolheffing gaat door

Regio - Ondanks veel kritiek van allerlei groeperingen is het Duitse kabinet vandaag akkoord gegaan met de tolheffing. De regeling gaat in 2016 in op snelwegen en federale B-wegen. De heffing zou 500 miljoen euro per jaar opleveren.

Duitsers krijgen de kosten van het vignet vergoed via een lagere wegenbelasting. De tolheffing is maximaal 130 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van de auto. Ook zullen er tijdelijke vignetten voor kortere periodes komen.

In juli van dit jaar maakten de burgemeesters Jan Erik Bohling (Meppen), Dieter Krone (Lingen) en Bert Bouwmeester (Coevorden) duidelijk tegen tolheffing te zijn. Zij werden daarin gesteund door burgemeester Cees Bijl van Emmen en Jan Peter Bechtluft (Papenburg). Ook burgemeester Peter Snijders was tegen de tolheffing, evenals burgemeester Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim en burgemeester Thomas Berling van Nordhorn.

Bouwmeester zei toen dat al jaren wordt gewerkt om belemmeringen tussen Nederland en Duitsland te slechten. 'Dat lijkt nu te worden tegengewerkt door invoering van de tol', zo zei hij in juli.

Lees ook:
Burgemeesters tegen tolheffing: 'Tol: Nee, bedankt!!'
'Tolheffing in strijd met EU-regels'