Monumentje 321: Huis en molen horen bij elkaar

Dit huis aan de Westerwijk 25/27 in Dalen en de molen Jan Pol horen al heel lang bij elkaar, in ieder geval sinds 1861. De molen is echter veel ouder. Ze was al in 1563 eigendom van Herman van Welvelde, heer van De Klencke bij Oosterhesselen.

Het huis was in 1861 het molenaarshuis van molenaar Johannes Boom met zijn vrouw Elizabeth en hun drie kinderen Grietje, Frederik en Hendrik Jan. `t Was voor hen een rampjaar. Hendrik Jan stierf op tweejarige leeftijd en Elizabeth beviel kort daarop van een levenloos dochtertje en overleed daarna zelf ook. Johannes hertrouwde met Grietje Schuring en er werden nog twee dochters, Elizabeth en Lutgerdina geboren.

Bliksem

In 1875 gebeurde er weer een ramp. De molen, die door de bliksem werd getroffen en het molenaarshuis brandden gelijktijdig af! Toen eigenaar Wijnandus Johannes Caspers, een aanzienlijk burger, het jaar daarop met de herbouw begon, richtten `eenige ingezetenen' een verzoek tot de gemeenteraad hem geen toestemming te verlenen het molenlichaam weer te bekleden met riet. Caspers vroeg direct hierna alsnog toestemming met de belofte de molen van `een goeden bliksemafleider te voorzien'. Zo kreeg de rieten molenbedekking een modern beschermingsmiddel.
Nog in 1870 betrok Johannes Boom met vrouw en vier kinderen hun nieuwe woning, die er nu nog staat, evenals de molen Jan Pol. Tot 29 mei 1894 bleef Boom hier molenaar. De molen werd verkocht aan Gerrit Gerritsen, die in 1901 een nieuwe woning betrok. In 1912 werd het huis gekocht door de familie Arends, die het in 1948 splitste en vergrootte. Vanaf 1961 werd de linkerhelft bewoond door verscheidene echtparen en alleenstaanden. Nadat de grootste rechterhelft door twee gezinnen `gebruikt' was, werd deze woning in 1960 het domein van Jan en Jantina Eggens en hun kinderen Jantien, Jantje, Geert, Harmien en Lambert. Het echtpaar werd in 1963 eigenaar van de woning en bleef de linkerhelft verhuren.

Na het overlijden van vader Jan in 1998 en moeder Jantina in 2001 bleven de `vrijgezelle' broers Geert en Lambert achter en bewoonden samen de rechterhelft. Tot Lambert in 2011 Selma Vingerling uit Castricum ontmoette.
Selma kwam regelmatig met vakantie naar Drenthe en interesseerde zich o.a. voor de boerderijen en de grote landbouwmachines, terwijl Lambert werkzaam was bij een coöperatieve landbouworganisatie in Zweeloo. Daar ontmoetten ze elkaar en daar sloeg de vonk over. Toen in 2012 Ellen Post en Peter Smit de huur van de linkerwoning opzegden, kwam dit de Eggens goed uit. Na een inwendige verbouwing van zes weken gingen Lambert en Selma samenwonen in de rechterwoning, terwijl Geert het linkergedeelte betrok. Op 5 april 2013 trouwden Selma en Lambert, allebei 55 jaar oud. De mooiste foto's werden gemaakt op de omloop van de `Jan Pol'. Geert woont nu naar zijn zin met `alles gelijkvloers en niet te groot' en het echtpaar is gelukkig met elkaar én met het huis, dat, zo zegt Selma, `de uitstraling heeft van een boerderijtje'.
Sta er eens een moment bij stil, bij dit molenaarsmonument.

Huib Minderhoud

Literatuur: Lucresa Kern en Bertus Blaauwgeers - Westerwijk en omgeving.