Verenigingen blijven in De Spinde

Dalen - De organisaties die gebruikmaken van De Spinde kunnen op deze locatie blijven. Dat vloeit voort uit de intentieovereenkomst die de gemeente, de Dalerbrinkgroep en bouwbedrijf Scholten vanochtend ondertekenden.

In mei van dit jaar werd de aanbestedingsprocedure gestart. Omdat zich maar één kandidaat meldde, Scholten, werd de procedure beëindigd. Volgens de regels moeten bij zo'n procedure meer partijen meedingen. Voorwaarde bij de aanbesteding was dat moest worden gezorgd voor huisvesting van de huidige gebruikers.

Het gebouw moest minimaal vier ton opleveren. Wat het bedrag uiteindelijk wordt, is nog niet bekend. Wethouder Jan Zwiers is in afwachting van het taxatierapport. Er is vertrouwen dat daarover overeenstemming wordt bereikt.

Sloop

Een groot deel van De Spinde wordt gesloopt. De gehele rechterzijde vanaf de ingang verdwijnt, evenals het eerste deel aan de linkerzijde. In de rechterzijde bevindt zich nu nog de bibliotheek, die gaat verdwijnen. De gang met aangrenzende kantoren, na de ingang links, blijft bestaan en wordt geheel verbouwd. Waar halverwege de gang ramen zijn, komt een ingang. Daartegenover is aan de achterzijde reeds een ingang.

Op de vrijkomende ruimte komen zo'n dertig woon- en zorgappartementen, waarvoor ook de parkeerplaats aan de zijde van de Binnenweg wordt benut.

Daler ondernemers

Johan Scholten zei vanochtend: 'Er is een piketpaal geslagen voor de Daler bevolking. Wij willen ons graag inzetten voor de leefbaarheid van het dorp.' Willy Heijnen van Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau in Dalen maakte een eerste ontwerp voor de plannen. Jos Wortelboer, eveneens uit Dalen, is adviseur voor Bouwbedrijf Scholten. Voorzitter Ton van de Put van de Dalerbrinkgroep liet weten dat deze groep zo snel mogelijk wordt opgeheven. 'Wij richten een beheerstichting op voor de exploitatie van het gebouw.

De diverse betrokken partijen toonden zich bijzonder content met het resultaat. Vanavond is er een informatieavond voor de 22 organisaties die gebruikmaken van De Spinde.

De voorgeschiedenis van de gang van zaken rond De Spinde staat in het dossier op deze site.