'Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is'

Coevorden - 'Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is'. Dat de leden van de Joodse gemeenschap in Coevorden niet vergeten zijn, bleek uit de plaatsing van stolpersteine die vanochtend plaatsvond tijdens een emotionele bijeenkomst.

De stenen werden geplaatst bij adressen in de Friese-, Sallandse- en Van Eijbergenstraat waar vroeger Joodse gezinnen woonden.

In de synagoge aan de Kerkstraat heette Barend Faddegon namens het bestuur van Stichting Synagoge Coevorden en het Comité Stolpersteine Coevorden de aanwezigen welkom. Onder hen waren diverse nabestaanden, onder wie Micha, zoon van de in 2001 overleden Louise van Coevorden. Van Coevorden ontvoerde in 1960 voormalig SS'er Adolf Eichmann naar Tel Aviv.

Wethouder Joop Brink refereerde in zijn toespraak aan zijn woorden tijdens de herdenkingsbijeenkomst Jom Hasjoa in april. Hij verhaalde toen een vroegere vriend toen hij in Vriezenveen woonde. Het bleek dat die vriend nauwelijks familie had door de gebeurtenissen in de oorlog. Via de heer Zilverberg kreeg Brink weer contact met zijn jeugdvriend. 'De stolpersteine', aldus Brink, 'moeten de aandacht trekken en aanzetten tot herinnering.'

Gunter Demnig

Klaas Hoogenboezem vertelde vervolgens wat over de stolpersteine en kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen, die jaren geleden het initiatief daartoe nam. Elke stolperstein bestaat uit een messingplaatje met daarop de naam, het geboortejaar en plaats en de datum van overlijden.

Tentoonstelling

Tot slot van het eerste deel van de bijeenkomst overhandigde Kees Admiraal een boekwerkje over de expositie 'Beelden van Mauthausen en Theresienstadt anno 2014' aan enkele nabestaande. Daarmee was de expositie van Truus van Klinken uit Emmen en Kees Admiraal uit Emmen geopend. De expositie duurt tot en met december is is geopend op woensdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Friesestraat

Daarna toog het gezelschap naar de Friesestraat 16 waar Gunter Demnig net de laatste hand legde aan de plaatsing van twee stolpersteine ter nagedachtenis aan Ernst van Coevorden en Rachel van Coevorden-Vos. Het echtpaar Van Coevorden had op dit adres een confectiewinkel. Het oorspronkelijke huis is verdwenen. Nadat het echtpaar was weggevoerd, stond het huis een paar jaar leeg. Na de oorlog betrok de familie Zilverberg, die de oorlog overleefde, het huis. Na plaatsing van de zogenoemde struikelstenen werden kaarsjes aangestoken en legden nabestaanden witte rozen.

Sallandsestraat

In de Sallandsestraat 33 liggen stolpersteine voor Mozes Bierman en Aaltje Bierman-Kooperberg. Mozes Bierman had een slagerij op dit adres, ook deze woning is verdwenen. Nabestaanden van Aaltje Bierman-Kooperberg legden hier witte rozen.

Van Eijbergenstraat

Tot slot gingen de aanwezigen naar de Van Eijbergenstraat waar een stolperstein is gelegd voor Marcus van Zuiden. In het huis op nummer 2 is een steen ingemetseld met daarin de initialen van Marcus van Zuiden en zijn vrouw Catrina van Zuiden-Oldewald. Marcus was postbode in Coevorden. Ook hier werden rozen gelegd.

De komende jaren worden meer stolpersteine geplaatst.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden 146 Joden weggevoerd uit Coevorden. Coevorden had een bloeiende Joodse gemeenschap. Een groot deel van de winkeliers was Joods. Van de weggevoerde Joden keerden drie personen terug: Herman Zilverberg, Semmy van Coevorden en Maurits van Coevorden. Door de oorlog bleven vijftien winkels definitief gesloten.