Leerlingen doordringen wethouder luidkeels van noodzaak bieb

Aalden - De leerlingen van De Schutse, De Anwende en De Smeltkroes maakten vanmiddag luidkeels duidelijk aan wethouder Jeroen Huizing, dat zij vinden dat de bibliotheek in de Aelder Meent moet blijven.

  De leerlingen van de scholen wachtten de wethouder buiten de Aelder Meent -waarin onder andere De Schutse, De Anwende én de bibliotheek zijn gevestigd- op met spandoeken, borden en luide kreten om hem te doordringen van de noodzaak van een bibliotheek. Nadat de wethouder door de haag van leerlingen was gelopen, overhandigden de leerlingen Britt Timmermans en Bo Dijkink in de bibliotheek zo'n achthonderd handtekeningen aan de wethouder.

  De foto's spreken boekdelen wat betreft de actie van de leerlingen.

  Hartenkreet

  Directeur Dick de Jeu van De Anwende wees voordien de wethouder op de plannen voor een integraal kindcentrum in de Aelder Meent. Dat is een brede school, waarin basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzalen inhoudelijk en organisatorisch samenwerken. 'Het kan toch niet zo zijn, dat we dan de bibliotheek moeten missen', was de hartenkreet van De Jeu.

  Britt en Bo wezen erop dat lezen niet alleen goed is voor de woordenschat. 'Het is ook gewoon leuk', aldus de meiden. 'En hoe komen we straks in Sleen, zeker als het slecht weer is? En de ouderen, hoe komen die daar?' vroegen zij zich af.

  Gemeenteraad

  Uiteraard reageerde Huizing op de actie. 'Ik ben het volledig met jullie eens, dat lezen leuk en belangrijk is. De gemeenteraad bespreekt morgen het voorstel en die bepaalt hoeveel geld de bibliotheek krijgt. Daarna gaan we met het bibliotheekbestuur bespreken hoe het verder gaat. Wij vinden het belangrijk, dat zeker kinderen en ouderen kunnen blijven lezen.' Hij zegde toe dat er zeker een voorziening komt, al is nog niet duidelijk hoe die eruit gaan zien. We gaan kijken wat de gemeenteraad gaat doen', besloot Huizing.

  Verlaging subsidie

  Het college bracht de bal rond de bezuinigingen aan het rollen door het voorstel de subsidie aan de bibliotheek te verlagen van 750.000 naar 250.000 euro. Voorzitter Jan Selm van het bibliotheekbestuur zei toen te hopen, dat de raad geen onomkeerbare beslissing zou nemen. Overlegruimte zou dan niet meer mogelijk zijn en het bibliotheekbestuur zou geen verantwoordelijkheid nemen. Door middel van een amendement besloot de gemeenteraad in juli dat de subsidie op 450.000 euro zou worden gezet. Naar aanleiding hiervan diende het bibliotheekbestuur een aangepaste begroting in. De vestigingen in Dalen, Oosterhesselen, Aalden en Schoonoord zouden noodgedwongen dicht moeten. In Schoonoord vond reeds een lawaaioptocht plaats en ook vanuit Dalen zijn handtekeningen ingezameld.