Defensie luistert naar oud-POMS-medewerkers

Coevorden / Almelo - 'Eerst onderzoeken, dan conclusies'. Zo luidde de boodschap van Hoofddirecteur Personeel schout-bij-nacht Henk Itzig Heine. Hij zei dat de afgelopen week in Kerkrade en Almelo tijdens bijeenkomsten voor oud-POMS-medewerkers.

Defensie ging in gesprek met ongeveer 400 (oud-)medewerkers over de problemen rond CARC en Chroom 6-verf.

Dit na aanleiding nadat bij veel voormalig medewerkers van de NAVO-Depots een vorm van kanker werd geconstateerd. De depots waren gevestigd in Coevorden, Vriezenveen, Brunssum, Eygelshoven en Ter Apel.   

De chroomhoudende Camouflageverf CARC (Chemical Agent Resistant Coating) veroorzaakt mogelijk kanker. Het RIVM onderzoekt wat er is gebeurd op basis van zowel de honderden documenten, als gesprekken met focusgroepen en belanghebbenden.

Commandant Taskforce commodore bd. Freek Groen en Ronald van der Graaf van het RIVM gaven een toelichting op de stand van zaken van het onafhankelijk onderzoek. Volgens de Hoofddirecteur Personeel kost het onderzoek van het RIVM tijd door de omvang en de complexiteit. Bovendien is het onderzoek uitgebreid. Niet alleen de POMS-sites (NAVO-Depots) worden meegenomen in het onderzoek, maar ook werkplaatsen van de marine en luchtmacht.