Monumentje 319: Een indrukwekkende boerderij

Op zondag 22 mei 1853, 's middags om één uur, brandden in Gees in korte tijd tien boerderijen en één smederij tot de grond toe af. Tweeënzeventig mensen werden dakloos.

De hervormde predikant Lesturgeon, toen nog de enige dominee van Oosterhesselen, Gees en Zwinderen, begon met enkele vooraanstaande heren onder de naam `Commissie tot inzameling van liefdegaven' een hulpactie in alle Drentse gemeenten. De collecte werd een groot succes. Alleen al in Drenthe werd ƒ 1.872,27 bijeengebracht; in Coevorden ƒ 40,50, in Hoogeveen ƒ 111,- en let wel, in Dalen ƒ 156,27. De boerderijen konden herbouwd worden en tot vandaag worden ze nog steeds `De Nijstad' genoemd.

Rieten overkapping

Een van deze bepaald indrukwekkende boerderijen is die aan de Hoofdstraat 25 en 25a. Een langgerekt gebouw met rieten overkapping, twee baanderdeuren in de achtergevel en de schoorsteen met een kap voor op de nok. Het `erve' is al heel oud en werd in 1672 bewoond door driepeerdenboer Hermen Egginge. Door vererving, maar ook door branden en misoogsten werden de boerderijen vaak kleiner en toen in 1807 Geert en Lucas Bults eigenaar waren, was de hoeve gesplitst in twee keuterijen met één en twee morgen (ha) land. Lucas Bults was om in leven te blijven ook wever en Berend Hoegen, die in 1850 hier vanuit Nordhorn kwam wonen, zat eveneens aan het weefgetouw. Genoemde Berend maakte dus de grote brand mee en slaagde er daarna in zijn boerderij aanzienlijk te vergroten.

Gesplitst

De boerderij is inmiddels weer gesplitst, doordat in 1984 de gebroeders Snippe uit Noordscheschut de hoeve kochten en pijnlijk precies in tweeën deelden. Toen in 1997 Martin en Hanneke van der Wansem het linkergedeelte van Freddy Abrahams en Henriëtte van der Weide kochten, werd het rechterdeel bewoond door Gerard en Marjolein de Haan. Hanneke en Martin kwamen vanuit Maarssen hier wonen. Hanneke was van plan `op de deel' een schoonheidssalon te beginnen, maar uiteindelijk besloten ze er een ijssalon van te maken. In 2000 gingen ze onder de naam `Talenti' (de pony van hun dochter heette Talent!) van start. Een ijssalon in Gees, dat was nieuw! Het werd met 24 bakken, rond 70 smaken en melk uit Gees een groot succes. Van begin april tot oktober was de salon elke dag open en dan was het hard werken. Op drukke dagen kwamen er soms wel 1200 klanten en uitsluitend dankzij mond tot mond reclame.

IJssalon weer open

In 2010 kregen de echtparen Van der Wansem en De Haan de kans de boerderij in zijn geheel te verkopen. Helaas ging de transactie onverwacht niet door. Gevolg: de familie De Haan woont nu in Oosterhesselen en de familie Van der Wansem in Gees in het `op een na laatste huis'. Het rechtergedeelte staat leeg en het woonhuis van de linkerhelft wordt tijdelijk bewoond door de dochter van Martin en Hanneke. Het voordeel is wel, dat de ijssalon per 1 april weer open gaat! Sta er eens een moment bij stil, bij deze monumentale boerderij uit 1854.