Geertje Ellen vandaag 45 jaar badjuf

Coevorden - Geertje Ellen, beter bekend als badjuf Geertje, is vandaag 45 jaar actief in de zwembaden in Coevorden. In oktober 1969 trad ze in dienst van het sportfondsenbad de Molenbelt.

Zij werd voor het bereiken van deze mijlpaal gefeliciteerd door Bert Mazee, bestuurslid van de stichting de Swaneburg. Bijzonderheid daarbij is dat hij destijds haar ook aangenomen heeft als badjuf in de Molenbelt.

Watertrappelen

In die 45 jaar heeft badjuf Geertje ruim 25.000 kinderen begeleid naar een zwemdiploma. Bijzonder is dat ze nu kinderen les geeft waarvan de opa’s en oma’s ook bij juf Geertje de zwemkunst geleerd hebben. Wel is er in die 45 jaar heel wat veranderd. Ging het 45 jaar terug nog vooral om goed technische aanleren van de school- en rugslag plus, niet te vergeten, het één minuut watertrappelen. Nu is zelfredzaamheid van de kinderen in het water het belangrijkste doel. Ook de lesmethode is duidelijk veranderd, vroeger ging het vooral vanaf de kant soms zelfs met de beruchte 'haak', nu is de juf zeker bij de eerste groepen ook zelf in het water.

Doe-Mee-Pas

De kinderen zijn niet echt veranderd en daarom vindt Geertje het nog steeds een vreugde om met ze te mogen werken. Wel merkt ze dat de kinderen van nu motorische wat minder ontwikkeld zijn dan hun ouders en grootouders destijds waren. 'En dat vind ze jammer', aldus Mazee. Geertje is blij met de Doe-Mee-Pas. Via die pas zorgt de Gemeente ervoor dat ook kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder hebben toch zwemles kunnen krijgen. Nu maken ca. 100 kinderen gebruik van deze pas om het zwemdiploma te halen. Mazee: 'Vroeger zou dat voor veel van die kinderen uit financiële overwegingen niet mogelijk zijn geweest. Daardoor is haar doel 'geen kind uit groep 8 zonder zwemdiploma' realiseerbaar en aan dat doel hoopt ze nog een paar jaar haar bijdrage te kunnen leveren.'