Leerlingen bieden 1600 handtekeningen aan

Schoonoord - Vanmiddag hielden leerlingen van de S.J. van Royenschool en De Slagkrooie een lawaaioptocht naar het dorpshuis, waar zij zo'n 1600 handtekeningen uitreikten aan wethouder Huizing. Zij zijn tegen de dreigende sluiting van hun bibliotheek.

Het initiatief voor de lawaaioptocht kwam van Thirza de Lange en Jonna de Zwart van de S.J. van Royenschool. Ook basisschool De Kiel sloot zich bij de actie aan. De bibliotheek werd op 1 februari van dit jaar heropend na een ingrijpende verbouwing het dorpshuis in Schoonoord.

Vanavond om half elf wordt in het programma Hart van Nederland op SBS6 aandacht besteed aan de actie.

Er staan de gemeente drastische bezuinigingen te wachten, die ook de bibliotheekvestigingen treffen. Gezien het sterk verminderde subsidiebedrag heeft het bibliotheekbestuur een nieuwe begroting bij het college neergelegd. Daarin staat dat de bibliotheekvestigingen in Aalden en Dalen (in 2015) en Oosterhesselen en Schoonoord (in 2016) dichtgaan.

Huizing prees de actie van de leerlingen, maar wees daarbij wel op de bezuinigingen. 'Lezen is natuurlijk belangrijk, daarom zijn wij in gesprek met het bibliotheekbestuur over het concept 'Bibliotheek op School'', aldus Huizing. Dit is een gezamenlijke school-/bibliotheekmethode, gericht op leesvaardigheden op de basisschool. In een reactie zei hij, dat het aantal bibliotheken in de gemeente in vergelijking met andere gemeenten veel was.

Overigens heeft de gemeenteraad het laatste woord over alle bezuinigingsvoorstellen tijdens de naderende begrotingsbehandeling.

Lees meer over de bezuinigingen in het speciale dossier op deze site. RTV Drenthe maakte een filmpje van de optocht.