Zes jaar cel en tbs voor brandstichter IJhorst

Coevorden/ IJhorst - Een 24-jarige man uit Coevorden is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor het stichten van een reeks branden in IJhorst. Dit vonnis is gelijk aan dat de rechtbank in Zwolle de Coevordenaar oplegde.

Tevens draait de man op voor de gemaakte schade van bijna 46.700 euro.

De man werd in juli vorig jaar aangehouden. Hij bekende acht huizen in brand te hebben gestoken in IJhorst. Ook wordt de man verdacht van een brandstichting bij een toenmalige buurman in Coevorden en meerdere vernielingen.

Beroving automobilist

Verder zou hij in de zomer van 2011 hebben geprobeerd een automobilist te beroven. Hij legde palen op de weg om het slachtoffer tot stoppen te dwingen en schoot daarna meerdere keren op hem. Het slachtoffer werd niet geraakt. De Coevordenaar bekende later dat het hem om het geld van de automobilist te doen was.

Slachtoffers waren thuis

In zes van de acht woningen in IJhorst, waaronder vakantiewoningen, waren de slachtoffers thuis toen de branden werden gesticht. Bij de laatste brand, in een monumentale boerderij in het dorp, konden de bewoners net op tijd vluchten. Hun honden kwamen om.

De Coevordenaar lijdt onder meer aan een autistische stoornis en is door deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. (ADP)