'We laten het beste van onszelf zien'

Coevorden - Guus Meeuwis komt met veel plezier naar Coevorden. ‘Het is altijd goed als initiatieven worden getoond. Een goed festival erbij kan geen kwaad’, zegt hij over Parkfestival Coevorden. ‘Ik vind het altijd leuk als mensen iets verzinnen.'

Meeuwis is gewend om voor groot publiek op te treden, zoals tijdens zijn reeks ‘Groots met een zachte G-concerten’ in het Philips Stadion in Eindhoven. Dan zijn er zo’n 35.000 bezoekers. Relatief gezien is Coevorden met 5.000 bezoekers een klein festival. 'Maar het is ook leuk om voor een kleiner publiek op te treden. Het is sowieso altijd leuk om op te treden. Mensen zijn even enthousiast en ze zullen allemaal om moeten', zegt de geboren en getogen Brabander lachend.

Band met publiek

'Bovendien, bij een kleiner publiek heb je sneller het gevoel dat je een band hebt met het publiek.' Daarom trad Meeuwis ruim drie jaar geleden met zijn muzikanten onder de naam 'The Monkey Sandwich Band' op in cafés door het land. ‘Dat was niet alleen om nieuw werk uit te proberen, maar zeker ook om weer eens in de kroeg te spelen en zo contact met het publiek te hebben.'

Beste van onszelf

Op Parkfestival Coevorden spelen Guus Meeuwis en zijn band een mix van nummers uit zijn bijna twintigjarige carrière. 'We laten het beste van onszelf zien tijdens een concert van bijna anderhalf uur', belooft hij.
Zijn carrière begon met 'Het is een nacht'. Guus Meeuwis met Vagant won het Studentensongfestival met dit nummer. 'Dat nummer blijft daardoor natuurlijk zijn charme houden.' En wie kent niet 'Per Spoor' (Kedeng kedeng)? Na de jaren met Vagant ging Meeuwis solo verder en bracht toen ook luisterliedjes en uptempo-nummers uit. Zijn oeuvre is veelomvattend. Heel bekend is ook het nummer 'Brabant', dat zelfs is voorgedragen als volkslied van de provincie. Vorig jaar verscheen het negende studioalbum, 'Het kan hier zo mooi zijn'. Sinds drie jaar is Guus Meeuwis teamcaptain in het succesvolle RTL4-programma 'Ik Hou Van Holland'.

Onderscheidingen

In 2006 kreeg hij een Gouden Harp, vier jaar later gevolgd door de Edison voor 'Beste Mannelijke Artiest'. Guus kreeg vorig jaar voor de derde keer de 3FM Award voor ‘Beste Zanger’ en werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die onderscheiding kreeg hij voor zijn werk als zanger, componist en verspreider van het Nederlandstalige lied maar ook voor zijn inzet voor charitatieve instellingen. 'Ach, ik heb van alles gedaan voor onder andere de Johan Stekelenburgstichting in Tilburg.' Guus is ambassadeur van deze stichting, die zich inzet voor kansarme kinderen. Eerder dit jaar werd in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg 'De Guus Meeuwis Muziekids Studio' geopend voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Tot ziens in Coevorden

Ook voor volgend jaar staan de tiende reeks van zijn 'Groots met een zachte G-concerten' in Eindhoven weer in de agenda. Dat is dan alweer de tiende reeks en Guus stevent af op een miljoen bezoekers. 'In het najaar gaan we weer schrijven. Let op: er komt van alles aan', besluit Guus. 'En: tot ziens in Coevorden!'

Wie alles over Guus Meeuwis wil weten: www.guusmeeuwis.nl. Informatie over het evenement staat op www.parkfestivalcoevorden.nl.