Heemschut maakt bezwaar tegen nieuwbouw op locatie Seubers

Aalden - Erfgoedvereniging Heemschut maakt bezwaar tegen de plannen voor nieuwbouw op de locatie Seubers in Aalden. Volgens de vereniging, eerder bekend als Bond Heemschut, wordt het complex 'te veel, te groot en te hoog'.

Op grond van het bestemmingsplan kunnen er een bedrijfs- en kantoorgebouw met twee appartementen, een appartementengebouw en een aantal geschakelde woningen worden gerealiseerd. Volgens Erfgoedvereniging Heemschut sluit het op geen enkele manier aan op het fraaie dorpse karakter van zowel Aalden als Zweeloo en wordt ook de landschappelijke waarde van het aangrenzende beekdal teniet gedaan.

Heemschut heeft daarom een flink doortimmerd bezwaar tegen het plan ingediend. De gemeente Coevorden maakte het plan op 2 juli openbaar. De erfgoedorganisatie noemt het een teken aan de wand dat het bestemmingsplan in de vakantie ter inzage is gelegd. Daarbij doet de gemeente Coevorden ook  een beroep op de crisis- en herstelwet die de versnelde bouw van de appartementen mogelijk maakt. Heemschut ziet het lokale en regionale belang van het plan niet.

Nieuwe invulling

De erfgoedvereniging is niet tegen een nieuwe invulling van locatie Seubers. Maar die moet wel een waardige kwaliteit en uitstraling krijgen. Nu voorziet de eerste fase in de bouw van een bedrijfs- en kantoorpand met sedumdak en kelder en twee appartementen. De andere tien en een aantal geschakelde woningen volgen in de tweede en derde fase die nog niet is uitgewerkt. Daardoor bestaat de kans dat het bedrijfs/kantoorgebouw er wel komt en de woningen uiteindelijk niet, constateert Heemschut. De woningbouw is echter het argument de versnelde procedure van de crisis- en herstelwet te volgen.

Heemschut adviseert de gemeenteraad van Coevorden niet akkoord te gaan met het ontwerp-bestemmingsplan, de gevraagde omgevingsvergunning niet te verlenen en het beeldkwaliteitsplan niet vast te stellen. Heemschut raadt de lokale overheid daarnaast aan een eigen ruimtelijk beleid te voeren en zich daarbij niet te laten leiden door de wensen van één particuliere opdrachtgever. Heemschut acht het dan mogelijk samen met de inwoners van de dorpen Aalden en Zweeloo recht te doen aan de bijzondere kwaliteiten van de omgeving en  tevens recht te doen aan deze unieke locatie tussen beide dorpen.