Oud-medewerkers NAVO geveld door kanker

Coevorden / regio - Bij opmerkelijk veel voormalig medewerkers van de NAVO-depots is een vorm van kanker geconstateerd. Langs de oostgrens waren in tijden van de koude oorlog NAVO-depots waar Amerikaans legermaterieel lag opgeslagen.

De depots waren gevestigd in Coevorden, Vriezenveen, Brunssum, Eygelshoven en Ter Apel.

Inmiddels hebben zich 35 oud-medewerkers gemeld bij letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo. Onder hen zijn vier inwoners van Coevorden.

Chemical Agent Resistant Coating

Camouflageverf CARC (Chemical Agent Resistant Coating) veroorzaakt mogelijk kanker. In 1989 berichtte de Coevorder Courant al over mogelijke straling waaraan medewerkers blootstaan die aan de M1 Abrams tank werkten. Er werden toen onderzoeken gedaan maar volgens toenmalig minister van defensie Frits Bolkestein bevatten de tanks wel uranium maar leveren geen gevaar op voor de gezondheid. En nu komen er dan tientallen gevallen van allerlei vormen van kanker voor bij oud-medewerkers van NAVO-depots. Honderden mensen hebben jarenlang onbeschermd met de camouflageverf CARC, die speciaal voor het leger was ontwikkeld gewerkt. Ook in Coevorden werd met deze verf gewerkt en stonden tientallen M1 Abrams tanks opgeslagen. De M1 Abrams is een zwaar bepantserde en krachtige Amerikaanse tank, die ook geschikt is voor biologische en nucleaire oorlogvoering.

Naar de rechter

Medewerkers van de voormalige opslagplaats in Vriezenveen hebben inmiddels letseladvocaat Drost in de arm genomen en stappen naar de rechter. Volgens Drost is er een direct verband tussen de kankergevallen en de camouflageverf die in het depot werd gebruikt. Of en hoeveel medewerkers in Coevorden kanker kregen na het opknappen van de tanks is onduidelijk. Eerder lieten medewerkers al weten dat Defensie niet genoeg deed om hen te beschermen tegen de gevaarlijke stoffen.

In de opslagplaats in Coevorden aan het Coevorderkanaal heeft van september 1985 tot december 1999 Amerikaans legermateriaal opgeslagen gelegen.

Reportage over dit onderwerp is te zien op eenvandaag: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/53000/_camouflageverf_veroorzaakte_mogelijk_kanker