VVD Emmen dient motie in over Duitse tolheffing

Emmen / Coevorden - De fractie van de VVD in Emmen gaat een motie indienen om de gemeente Emmen scherp bezwaar te laten aantekenen tegen de tolplannen van de Duitse Bondsregering.

De gemeente moet zich aansluiten bij de krachtige lobby van Duitse buurgemeenten om een tolvrije zone in te voeren langs de grens, aldus fractievoorzitter Johan Scheltens. 'Wij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de Duits-Nederlandse samenwerking. Er zijn veel economische impulsen gegeven. Tolheffing zou deze impulsen grotendeels teniet doen.'

Belang Europark Coevorden

Scheltens denkt hierbij met name aan de Nederlandse investeringen in de A31 van Meppen tot Lingen. Maar ook aan een toekomstige verdubbeling van de E233 naar Cloppenburg: 'Emmen is voor haar economie te afhankelijk van grensoverschrijdend verkeer en vervoer. Dus tolheffing is echt uit den boze.' De fractievoorzitter zegt al daarover contact te hebben gehad met collega's in Haren, Meppen, Lingen en Papenburg.

Tevens trekt de VVD Emmen ook samen op met de fractie van de VVD in de gemeente Coevorden,  Mede gezien het belang van het Europark voor de regionale economie.

Erik Ziengs

De VVD vindt dat de lobby zich niet moet beperken tot de naburige regio. Er dient ook in Berlijn en Den Haag flinke druk uitgeoefend te worden en daarbij roepen de liberalen de hulp in van het Drents VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs. 'De gemeente Emmen zal opnieuw naar Den Haag moeten. Voor de zoveelste keer. De economie van Emmen wordt steeds meer afhankelijk van onze Oosterburen. Tolheffing heeft daarop een negatieve invloed. En tolheffing staat haaks op de Europese gedachte. Wie vanaf 2016 de grens over wil, moet eerst een tolvignet kopen. De prijs daarvoor kan variëren van een paar tientjes tot soms wel € 100,- bij regelmatig gebruik', stelt Scheltens.

Verzet van burgemeesters

Burgemeesters van de Duitse steden Meppen, Lingen en Papenburg en de buurgemeenten Emmen en Coevorden komen vandaag in Papenburg in verzet tegen de tolplannen onder het motto ‘Fahren ohne zu zahlen’.

Tijdens het bezoek van de ministers Ivo Opstelten en Boris Pistoris uit Niedersaksen aan het Europark in Coevorden op woensdag 16 juli maakten vier burgemeesters uit de grensregio al duidelijk dat zij tegen de plannen voor tolheffing in Duitsland zijn. Naast Bert Bouwmeester van Coevorden en Cees Bijl van Emmen waren dat Daniela Kösters (Samtgemeinde Emlichheim) en Thomas Berlin (Nordhorn).