De Swaneburg medio augustus open

Coevorden - Sportaccommodatie De Swaneburg wordt vrijdag 15 augustus officieel geopend. Een dag later is er open huis met diverse activiteiten.

De renovatiewerkzaamheden zijn afgerond. Met name is gewerkt aan de verouderde zwembadinstallatie en de luchthuishouding. De maatregelen hadden vooral te maken met energiebesparing om de 50.000 euro bezuiniging per jaar te halen.

De totale renovatie, inclusief de reeds genomen maatregelen, kost 1,8 miljoen euro. Medewerkers van De Swaneburg en vrijwilligers staken de handen uit de mouwen en verrichten allerlei klusjes.

Voorgeschiedenis

De Swaneburg werd in november 1997 geopend. 'Helaas', aldus het bestuur van De Swaneburg, 'heeft dat project in de loop der jaren niet datgene gebracht wat de gemeente Coevorden ervan had verwacht. Kommer en kwel werd het onder de leiding van de eerste exploitant. Na ongeveer tien jaar kwam hieraan een einde. Drijver en partners en later de gemeente Emmen namen de exploitatie op zich met wisselend succes. Begin 2013 heeft de gemeente Coevorden een aantal vrijwilligers gevraagd om de exploitatie van het sportcomplex op zich te nemen.'

Stichtingsbestuur

De heren Jaasma, Hemmes, Beekman en Mazee vormden het eerste stichtingsbestuur. Zij gingen voortvarend te werk op basis van een door Grontmij gedaan onderzoek en uitgebracht rapport. De accommodatie moest volledig op de schop. Na eerste werkzaamheden in het afgelopen jaar werden de sporthal en het zwembad begin juni gesloten en gingen bedrijven aan het werk met de renovatie.

Trots

Met trots laat het stichtingsbestuur op vrijdag 15 augustus bij de officiële opening zien wat het resultaat is. 'Een geheel nieuwe machinekamer, nieuwe coating voor de gerepareerde zwembassins. Nieuwe verlichting met een langere levensduur, energiebesparend en met mogelijkheden om een goed verlicht bad te hebben bij waterpolowedstrijden, maar ook om met de verlichting een sfeervol bad te creëren. Nieuwe sfeervolle coating en in eigen beheer hebben de medewerkers tezamen met de firma Sanders de accommodatie een fris kleurtje gegeven.'

Open huis

Wethouder Joop Brink verricht vrijdag rond 16.30 uur de officiële opening van de sportaccommodatie. Een dansgroep van TVC laat zien dat de beweegbare bodem van het zwembad ook voor andere zaken gebruikt kan worden. Zaterdag is er open huis voor alle belangstellenden. Er zijn diverse demonstraties: 10.00 uur, baby-, peuter- en kleuterzwemmen onder leiding van Tineke Ambergen en Jenny Smit; 10.50 uur, aquacombat onder leiding van Gonnie Leemhuis; 11.25 uur, aquajoggen onder leiding van Tineke Ambergen. Van 10.00 tot 12.00 uur kan de nieuwe machinekamer groepsgewijs worden bezichtigd. De firma Van Dorp geeft hierbij tekst en uitleg.

Rond 12.00 uur wordt de uitslag van de gratis zwemles bekendgemaakt. Van 12.00 tot 16.00 uur is er de mogelijkheid tot recreatief zwemmen met een groot drijvend speelwerktuig in het water.

De Swaneburg hervat maandag 18 augustus de reguliere activiteiten.

Zie voor de complete geschiedenis het dossier over De Swaneburg.