Watertoren Coevorden krijgt opfrisbeurt

Coevorden - Tien jaar na het renoveren van de honderd jaar oude watertoren in Coevorden heeft Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) het rijksmonument laten controleren op de kwaliteit van het timmer-, schilder- en voegwerk.

'De monumentenwacht heeft de controle uitgevoerd. Wij wachten nu op het rapport en daarin staat welke verbeteringen er precies aan de watertoren worden uitgevoerd', aldus woordvoerder Annemoreen Ooms. 'Duidelijk is wel dat het beton- en schilderwerk moet worden opgeknapt en dat het pleisterwerk moet worden hersteld. Ook wordt het voegwerk gerepareerd.'

Rijksmonument

De toren uit 1914 is een rijksmonument en is 10 jaar geleden opgeknapt. Hoogste tijd om het timmer- schilder- en voegwerk weer eens goed te bekijken. Een lastige karwei op bijna 33 meter hoogte. Met behulp van een hoogwerker een veel improvisatietalent is de klus geklaard.

Watertorens

Vanaf 1839 zijn in Nederland 260 watertorens met grote zorgvuldigheid gebouwd. De torens dienden niet alleen voor de drinkwatervoorziening maar waren ook architectonische hoogstandjes. Op dit moment zijn er nog ongeveer 175 watertorens, waarvan er nog zo’n vijftig in werking zijn. Sommigen worden gebruikt als woon- of kantoorruimte. Maar de meesten hebben, net als de watertoren van Coevorden, puur een monumentale functie. In 1914 werd voor de watertoren voor de drinkwatervoorziening in gebruik genomen.

De toren is gebouwd op een markante plek, waar eens de buitenste oplopende verdedigingswal het hoogste punt bereikte. Zo kwam de toren op het hoogste punt in de omgeving te staan. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) heeft de watertoren in 1990 buiten bedrijf gesteld.

Nieuw project?

In 2007 was er voor het laatst een activiteit in de watertoren bij het Van Heutszpark. Toen hield kunstenares Tamar Frank een lichtkunstproject in het gebouw.

'Wie een goed idee heeft voor een nieuw en passend project in de watertoren kan altijd contact met ons opnemen', aldus Ooms.