Winkels Holwert komen op EDS-plein

Coevorden - Het EDS-plein: zo gaat het plein op De Holwert heten waaraan drie supermarkten met daarboven appartementen verrijzen. Dat blijkt uit de door de gemeente verleende bouwvergunning.

EDS staat voor Eerste Drentsche Stoomtramwegmaatschappij. De EDS exploiteerde van 1918 tot 1947 een stoomtramlijn van Coevorden naar Assen. Deze lijn had van 1922 tot 1936 een eigen station aan de Stationsstraat.

De DSM, de Dedemsvaartsche Stoomtramwegmaatschappij, opende in 1897 aan de Krimweg een station als eindpunt van de stoomtramlijn uit Zwolle via Dedemsvaart.

In 1936 fuseerden de EDS en de DSM. Na deze fusie werd de tramlijn verlegd naar het DSM-station en werd het eigen spooremplacement verwijderd. Het stationsgebouw is nog steeds in gebruik, er is nu een makelaardij gevestigd.

Straatnaambesluit

Zoals gebruikelijk bij het benoemen van openbare ruimte, is de buurtvereniging uit het gebied gevraagd suggesties voor de nieuwe straatnamen aan te leveren. Daarnaast is dit verzoek aan de historische vereniging gericht. Beide verenigingen hebben gehoor gegeven aan het verzoek.

Buurtvereniging De 4 Wieken had EDS-plein en Tramweg voorgesteld. Deze namen passen goed bij de reeds bestaande DSM-weg. Omdat al een Tramstraat in de gemeente bestaat (in Schoonoord) is gekozen voor EDS-plein.

Meer over de ontwikkelingen op De Holwert is te vinden het dossier op deze site.