Gemeenteraadsleden Coevorden geïnstalleerd

Coevorden - De gemeenteraadsleden zijn afgelopen avond geïnstalleerd. Onder hen waren elf 'oude rotten in het vak', de overige veertien zijn nieuw. De raad bestaat voor nagenoeg de helft uit mannen en de helft uit vrouwen: dertien om twaalf.

De gemeenteraad bestaat uit: BBC, Jan Zwiers, Bianca Karsten, Diana van Uffelen, Zeno Roos, Jenny Streur-van der Stap en Irene Visser; VVD, Geert Roeles, Laurent Zeegers, Irma IJdens-Talens en Karin Zwaan-Alberts; CDA, Jeroen Huizing, Karin Heeling-Uenk, Gertjan Zuur en Henriëtte Kramer-Brunink; PvdA, Joop Brink, Michel Blanken, Betty Hoogeveen-Bastiaans en Nina Jasperse; PAC, Kor Roossien, Irene Driehuis en Herman Scholte; D66, Ad Merts en Janny IJpma; Gemeentebelangen, Frits Klasen en Henk Bouwers. Roeles neemt een bijzondere positie in, omdat hij zowel raadslid als demissionair wethouder is.

Hark

Na het afleggen van de belofte of eed konden de lijsttrekkers of fractievoorzitters een terugblik op de verkiezingen geven. Jan Zwiers van BBC had van Jaap Jan Geertsema een bats gekregen tijdens het afscheid van de raadsleden van afgelopen dinsdag. 'Ik heb er een hark bij gekocht, want je moet het karwei natuurlijk wel afmaken.' Zwiers gaf aan belang te hechten aan verbinding, openheid en respect.

Laurent Zeegers van de VVD wees op kansen en bedreigingen. 'Bovendien betwijfel ik of de hark voldoende is. Ik zie meer shovels voor me. Het fijnmazige werk is immers al gebeurd', waarmee hij verwees naar de komende verkiezingen. 'Na de verkiezingen kon ik wel leven met vijf zetels, al viel de volgende dag het daadwerkelijke aantal van vier zetls wel tegen. Daarnaast kreeg ik vandaag al wel het compliment dat we de PvdA links hebben ingehaald', waarmee hij doelde op de veranderde plaatsen van de fracties in de raadzaal.

Bestuurlijke kwaliteiten

Jeroen Huizing van het CDA las eerst een epistel voor als ware het een voorschrift van Sybrand van Haersma Buma, voorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. 'Maar natuurlijk maken wij lokaal onze eigen keuzes. Wij zijn een lokaal gewortelde partij.' Hij duidde daarmee op de kritiek, die lokale partijen uitten op de landelijke partijen. Later haakte Laurent Zeegers daarop in door afstand te nemen van de woorden van Ewoud Klok van de VVD Drenthe, die via RTV Drenthe liet weten te twijfelen aan de bestuurlijke kwaliteiten van de lokale partijen. Niet alleen de VVD Coevorden; maar ook Frits Klasen van GB had zich daaraan geërgerd.

Joop Brink van de PvdA sprak over het bewandelen van andere wegen. 'We hebben het teveel gehad over feiten als 'Jullie hebben toch een dorpshuis gekregen? Blijkbaar spelen er andere gevoelens.' Hij had nog een goede raad voor de publieke tribune: 'Kijk de raadsleden nog eens goed in de ogen, want de komende tijd zijn zij allemaal hartstikke druk.'

De onderhandelingen over de coalitievorming beginnen vandaag.