Nieuwe raadsleden zijn bekend

Coevorden - De voorkeurstemmen zijn vrijdagochtend bekendgemaakt in Hof van Coevorden. Op basis daarvan maken de volgende personen onderdeel uit van de gemeenteraad.

 Het ligt er vervolgens aan welke partijen vertegenwoordigd zijn in het college. Dan kunnen nog raadsleden worden toegevoegd. Op basis van de stemming zijn de volgende personen gekozen, nu nog op basis van de lijstvolgorde van deze verkiezingen. Zij worden volgende week donderdag geïnstalleerd.

VVD

Geert Roeles, Sleen; Laurent Zeegers, Coevorden; Irma IJdens-Talens, Coevorden; Karin Zwaan-Alberts, Zwinderen

PvdA

Joop Brink, Dalen; Michel Blanken, Coevorden; Betty Hoogeveen-Bastiaans, Geesbrug; Nina Jasperse, Schoonoord

CDA

Jeroen Huizing, Sleen; Karin Heeling-Uenk, Sleen; Gertjan Zuur, Oosterhesselen; Henriëtte Kramer-Brunink, Coevorden

PAC

Kor Roossien, Coevorden;  Irene Driehuis, Coevorden; Herman Scholte, Coevorden

Gemeentebelangen

Frits Klasen, Dalerpeel; Henk Bouwers, Coevorden

D66

Ad Merts, Wezup; Janny IJpma, Coevorden

BBC

Jan Zwiers, Aalden; Erik Holties, Oosterhesselen; Bianca Karsten, Aalden; Diana van Uffelen, De Kiel; Zeno Roos, De Kiel; Jenny Streur-van der Stap, 't Haantje.

Opvallende verschuivingen

De raadsleden van de VVD zijn volgens de kandidatenlijst. Mocht de VVD een wethouder leveren, dan is Ludy Meijer uit Dalen de eerstvolgende op de lijst.

De PvdA komt met de twee jongste raadsleden, Nina Jasperse uit Schoonoord en Michel Blanken uit Coevorden. Nina stond al op de vierde plaats, maar Michel Blanken was vijfde. Hij pakt de raadszetel van Joop Slomp. Als de PvdA een wethouder levert, keert Slomp wel terug in de raad.

Bij het CDA komen Karin Heeling-Uenk (eerst op plaats 5) en Henriëtte Kramer (plaats 16) via voorkeurstemmen in de raad ten koste van de huidige raadsleden Ilse van Dalen uit Dalen en Epke Wiersma uit Zweeloo. Als het CDA een wethouder levert, is de eerstvolgende op de lijst Gerard Wessel uit Steenwijksmoer.

Het PAC met drie zetels volgt de lijst. Als deze partij toetreedt tot het college is niet Jan Schatens de eerstvolgende kandidaat, maar Jerry Stoker uit Coevorden die voorheen ook al jarenlang in de raad zat.

Gemeentebelangen keert terug met de huidige twee raadsleden Frits Klasen en Henk Bouwers. Op basis van de voorkeurstemmen zou Evelien van Hillo uit Dalen de eerstvolgende kandidaat zijn.

Bij D66 blijven de zittende raadsleden Ad Merts en Janny IJpma. De tweede op de lijst was Arnoud de Vos, maar Janny IJpma streefde hem voorbij door voorkeurstemmen.

In de kandidatenlijst van BBC zijn heel wat verschuivingen. Na lijsttrekker Jan Zwiers staat zijn zwager Erik Holties opeens op de tweede plaats. Hij bezette eerder de vijfde plaats. Bianca Karsten volgt direct erna, zij stond in de originele lijst op vier. Zij heeft daarmee gewisseld met Diana van Uffelen. Zeno Roos stond op acht, maar komt nu als vijfde in de gemeenteraad. Janny Streur neemt de zesde plaats in. Zij stond eerst direct na Jan Zwiers. De eerstvolgende op de lijst volgens de voorkeurstemmen is Derk ten Berge, mede-oprichter van deze partij.

De complete uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen is te lezen via deze link.