BBC wellicht naar zes zetels

Coevorden - Lokale partij Belangen Buitengebied Coevorden heeft woensdag voor een stunt gezorgd. De partij van Jan Zwiers heeft in de gemeente Coevorden 21,3 procent van alle stemmen gekregen en komt vooralsnog met zes zetels in de gemeenteraad.

In eerste instantie zou het gaan om vijf zetels. Op basis van berekeningen van de restzetels is de nog steeds voorlopige zetelverdeling gewijzigd. De VVD zou er vijf krijgen, maar dat worden er vier. VVD en CDA eindigden in een nek-aan-nekrace met respectievelijk 17,8 en 17,6 procent (vier zetels) van de stemmen. De PvdA gaat van zes naar vier zetels en het CDA verliest één zetel (van vijf naar vier), evenals PAC (van vier naar drie). Gemeentebelangen en D66 blijven met twee zetels in de raad.

Belangen Buitengebied Coevorden leek overdonderd door het succes. De partij moet nu het voortouw nemen in de coalitievorming. Jan Zwiers is door zijn partij gevraagd zich kandidaat te stellen voor het wethouderschap..

De opkomst in Coevorden was 53,9 procent, tegen een opkomst van 51,2 procent in 2010.

Dit is een voorlopige zetelverdeling. De definitieve uitslag is vrijdag bekend. Dan komt ook duidelijkheid in het aantal voorkeurstemmen per kandidaat.

PvdA gehalveerd in Schoonoord

De eerste tussenstand toonde rond half twaalf aan dat BBC 21,3 procent van alle stemmen heeft behaald. In De Kiel pakte BBC 53 procent van de stemmen, terwijl in Schoonoord de BBC 44 procent van de stemmen pakte. De PvdA is in Schoonoord gehalveerd.

Opmerkelijke uitkomsten

Opmerkelijk is dat de VVD met name verloor in Aalden, Meppen, Dalen, Wachtum, Dalerveen, Oosterhesselen in De Kiel, maar juist won in De Voorde, De Schutse en Tuindorp in Coevorden. De PvdA verloor vooral in Aalden, Tuindorp en De Schutse in Coevorden, Wachtum, Oosterhesselen, Wezuperbrug en Schoonoord.

Het PAC verloor met name fors in Aalden, het CDA behaalde winst in Dalerveen. Gemeentebelangen incasseerde klappen in Dalerpeel, terwijl winst werd geboekt in De Selkersgoorn in Dalen en De Voorde, De Loo en Tuindorp in Coevorden.

Opkomstpercentage

De uiteindelijke opkomst in de gemeente Coevorden is 53,9 procent. Dat was in 2010 nog 51,2 procent.

De uitslagen zijn hier te zien. De uitslagen per stembureau zijn via deze link te bekijken.