Henk Weerink (77) overleden

Coevorden - Henk Weerink uit Coevorden is overleden, zo meldt voetbalvereniging Germanicus op haar website. Weerink was een voormalig internationaal topscheidsrechter, scheidsrechter in de eredivisie en waarnemer van de KNVB.

In het verleden floot hij ook vele wedstrijden van Germanicus en was tot gisteren vaak aanwezig op De Pampert. Weerink was een bescheiden en zeer sympathieke man. Hij was een sportman in hart en nieren. De laatste jaren wandelde hij vooral heel veel.

Daarnaast was hij administrateur bij de muziekschool in Coevorden.

Henk Weerink overleed donderdagavond. Hij is 77 jaar geworden.

'Ambassadeur van de sport'

Germanicus-voorzitter Michel Pot: 'Coevorden verliest met het overlijden van Henk een ambassadeur van de sport. Wij wensen de familie Weerink veel sterkte de komende tijd.'

Loopbaan

Henk Weerink nam in 2006 definitief afscheid van het nationale en internationale voetbalmétier. Wat bleef waren de schitterende sportieve herinneringen. Voor de ervaren oud-arbiter en waarnemer van de KNVB en de UEFA was de leeftijdsgrens van 70 jaar onverbiddelijk. Weerink nam echter afscheid op het juiste moment: op het hoogtepunt.

Als nuchtere Drent heeft Henk Weerink het één en ander bereikt. Veel meer dan hij voor mogelijk had gehouden toen hij op 17-jarige leeftijd de toenmalige afdeling Drenthe van de KNVB binnenstapte. Weerink als jongeling in de rol van arbiter. De militaire dienst stond aanvankelijk een snelle opmars in de weg. In 1957 maakte hij echter al wel de overstap naar de grote KNVB.

De loopbaan van Henk Weerink kwam daarna in een stroomversnelling. Midden jaren zestig floot hij al wedstrijden om het kampioenschap van Nederland. De doorbraak naar het Betaalde Voetbal kon niet uitblijven. In 1967 was zijn eerste doel bereikt: promotie naar de B-lijst. En twee jaar later volgde de ultieme stap naar de A-lijst. Weerink floot drie keer in zijn imposante loopbaan de klassieker Feyenoord – Ajax en twee keer de nationale bekerfinale.

Als kers op de taart promoveerde Weerink in 1976 tot internationaal arbiter. De allermooiste partij op zijn conduitestaat is ongetwijfeld de Europa Cup-wedstrijd in het bomvolle Estadio Santiago Bernabéu tussen Real Madrid – AC Milaan. Voor Weerink een heel indrukwekkende ervaring.

Evenwicht

Evenwicht stond centraal in zijn leven, maar ook in zijn rol als arbiter. Weerink heeft meer dan 450 wedstrijden in het Betaalde Voetbal achter zijn naam staan. 'Onevenwichtigheid', zo doceerde Weerink in een interview in 2006 met Coevorden HuisAanHuis, 'creëert frustratie. En juist die frustratie moet je kunnen managen. Je mag dat als leidsman niet uit de weg gaan, niet negeren. Want communicatie en erkenning zijn essentieel om succesvol als arbiter te kunnen functioneren. Een fluitconcert tijdens Ajax-Feyenoord van meer dan 55.000 mensen moet je niet uit je evenwicht brengen.’

Waarnemer

Eerst als scheidsrechter en vanaf 1983 was hij als waarnemer actief in het nationale en internationale voetbal. Het vak van arbiter en waarnemer heeft hem op een ongelooflijke manier gegrepen. De werkzaamheden voor de KNVB en UEFA hebben Weerink op persoonlijk vlak veel gebracht, dat gaf hem een  groot gevoel van dankbaarheid. Het was zijn levenswerk. Onbevooroordeeld en met een grote mate van deskundigheid ging hij te werk in Nederland en tot ver in Europa. Hij was als waarnemer onder meer te gast bij FC Barcelona, Benfica en bezocht wedstrijden in Azerbeidjan, Armenië en Zuid-Rusland.

Puur natuur

Weerink hield zich altijd ver van negatieve energie en zocht onmiddellijk naar oplossingen. Deëscaleren was zijn toverwoord. En die benadering van de aimabele Weerink werd over een breed front gewaardeerd. Johan Cruyff voetbalde in zijn actieve periode graag onder gezag van Weerink. 'Een heel acceptabele scheidsrechter. Zijn nuchterheid was niet aangemeten, maar puur natuur.' Ook toenmalig Ajax-voorzitter Ton Harmsen was in 1983 bij Weerink's afscheid als voetbalarbiter lovend: 'Je was niet de makkelijkste, maar wel één van de eerlijkste.' En dat aspect 'niet makkelijk' heeft betrekking op zijn rechtlijnigheid. Dat heeft Weerink gedurende zijn loopbaan altijd zo krachtig mogelijk proberen uit te dragen. Ook later in zijn rol als coach van de scheidsrechters in het  betaalde voetbal en als mentor van aanstormend talent.

Waarnemen, luisteren, handelen

Henk Weerink heeft in de jungle van het Betaalde Voetbal de moed getoond om echt zichzelf te blijven. Dat was ook zijn grootste kracht. Hij was een rasechte Drent en heeft dat nooit willen verloochenen. Nuchter en onbevangen blijven, in de trant van 'Doe maar gewoon.....Als goede scheidsrechter had Weerink niet zoveel woorden nodig: hij was een kei in waarnemen, luisteren en handelen. Deze bundeling van eigenschappen vormden de grootste kracht van Henk Weerink.