Pyromaan IJhorst verdwijnt zes jaar achter de tralies

IJhorst De 23-jarige man uit Coevorden die voor de kick vorig jaar woningen en vakantiehuisjes in IJhorst in brand stak, is donderdag in de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging.

Dit was ook geëist. Het plegen van strafbare feiten was als een verslaving voor de dader. Het begon met vernielingen, er kwamen autokraken bij, daarna een straatoverval, meerdere brandstichtingen bij zijn buurman en toen de acht brandenstichtingen in woningen en vakantiehuisjes in IJhorst. Daarmee hield hij het dorp maandenlang in de greep.

Wil meer delicten plegen

‘Als vuur niet meer genoeg was geweest, was ik verder gegaan’, had hij tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verteld. Er ging een schok door de rechtszaal toen hij dit zei. Hij noemde het zelfs spijtig dat hij nu vast zit, omdat dit betekent dat hij geen delicten meer kan plegen. De man, die in juli werd aangehouden, kickte op de aandacht van de media. In die visie was het mooi geweest als er slachtoffers waren gevallen, zo gaf hij toe.

‘Het is dan ook niet aan de verdachte te danken dat de slachtoffers zich in veiligheid wisten te brengen’, concludeerde de rechtbank. Twee honden overleefden een brand echter niet. Het ontbreken van inlevingsvermogen van de Coevordenaar die overigens jaren in IJhorst woonde, woog de rechtbank niet ten nadele mee, omdat dit werd gezien als een gevolg van zijn ziekelijke stoornis.

Bijkomen van rampjaar

IJhorst komt langzaam bij van een rampjaar. Acht branden teisterden de dorpsgemeenschap. Het dorp leefde op het laatst in grote angst. Bewoners hadden tuinslangen al klaar liggen in de tuin. Je wist nooit wanneer je aan de beurt zou zijn. Vanaf Pasen tot en met de zomer werd er brand gesticht, vooral op vakantieparken, maar tijdens de laatste brand ging een woonboerderij in vlammen op. Het pand was net klaar na een verbouwing van jaren. Twee honden stierven. het gezin kon maar net ontkomen. De hoeve wordt nu weer opgebouwd. De politie zette alles op alles om de dader te pakken. Dit lukte.

Lees ook:
'Brandstichter IJhorst doet schokkende verklaringen'