Ingezonden brief: Holwert-Zuid

B en w hebben zich uitgesproken voor een grootschalig winkelcentrum op industrieterrein Holwert-Zuid. Zo krijgt Coevorden er een winkelgebied van 7000 m2 bij in een tijd van KRIMP, RECESSIE EN LEEGSTAND in de binnenstad van zeker 3500 m2.

De politiek dekt zich in door MKB-Reva een opdracht te geven en te betalen, waarin ze zegt dat juist de grootwinkelbedrijven op Holwert-Zuid de detailhandel in de binnenstad versterken. Een ramp voor het centrum dient zich aan als deze plannen gerealiseerd worden. Voor de detailhandel is sprake van een ‘nieuwe economie’. Consumenten hebben hun aankoopgedrag drastisch gewijzigd en die wijziging is een direct gevolg van de popularisering van het internet. Van de gewone boodschappen tot en met de exclusieve artikelen, van tandenstokers tot bankstellen: steeds meer wordt via internet gekocht.

Grootschalige detailhandel in de periferie en eventueel straks op Holwert-Zuid in de vorm van Aldi, Jumbo en Lidl zorgen ervoor dat de consument daar de auto parkeert, de inkopen gaat doen en vervolgens rechtsomkeer huiswaarts gaat. Juist een centrum met een stadshart als Coevorden verdient het om beter ingevuld te worden. In een florissant centrum is het een must om er enkele magneten in de foodsector te hebben als supermarkten, de Hema en de landelijke franchisers als Trekpleister, Kruidvat, Wibra, Zeeman en Blokker, aangevuld met lokale favoriete klantenbinders en gezellige horecagelegenheden.

Bereikbaarheid per auto en voldoende parkeerplaatsen zijn noodzakelijk. De burger mag van zijn/haar gemeente verwachten, dat ze voorwaardenscheppend bezig is en het geheel in goede banen leidt. De gemeente moet stringente regels naleven om te voorkomen dat kleinschalige winkelketens als elektro- en computerzaken zich vestigen in de periferie. In Hardenberg zitten die zaken keurig in het centrum.

Door het geklungel met een eventuele parkeergarage onder de Markt, op het laatste moment gecanceld, en de komst van het nieuwe gemeentehuis is ongekende parkeerdruk ontstaan.

De gemeente zegt dat ze leegstand en bestrijding daarvan in het centrum een belangrijk thema vindt, maar de Sallandpassage en het laatste deel van de Bentheimerstraat schreeuwen om nieuwe plannen. In plaats dat we vanuit het hart van de stad beginnen te bouwen met een duidelijke visie en beleid voegt de gemeente 7.000 m2 buiten het centrum toe.

De rekenkamercommissie en het PAC spreken zich ronduit negatief uit over deze extreme uitbreiding, terwijl het college voorin de trein zit, vol gas geeft en zich van niets en niemand wat aantrekt. Je kunt nog zo liberaal zijn, maar deze ontwikkeling is niet in het belang van het centrum. Ik maak me dan ook grote zorgen. Ook een bekend geluid van b & w is dat ze financieel niet meer terugkunnen, maar ze vergeten dat het verknallen van een binnenstad iets is waar je decennia lang last en ergernis van kan hebben.

Er zijn tal van voorbeelden in Nederland en Europa. Het gevolg: eens bruisende binnensteden veranderen in getto’s met niet zelden een leegstand van ruim 50%. Ik heb mijn hoop gevestigd op de gemeenteraad die het gezonde verstand gebruikt en weet dat de gemeente de komende jaren financieel moeilijke jaren tegemoet gaat. Stop met het uitgeven van veel gemeenschapsgeld aan omstreden doeleinden. WEES ZUINIG OP UW ONDERNEMERS EN UW HISTORISCHE BINNENSTAD!

W.J.A. (Wim) van der Veen, Coevorden